Apie M. J. Zarifo atvykimą iš anksto nebuvo skelbta, ir tai buvo rizikingas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono bandymas sumažinti įtampą tarp Teherano ir Vašingtono.

Pasak prancūzų diplomatų, Irano diplomatijos vadovas nebuvo susitikęs derybų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Bjarico kurorte, tačiau tai, kad abu jie buvo vienoje vietoje, kelia vilčių, kad įtampa dvišaliuose santykiuose gali nuslūgti.

„Kelias priekyje yra sudėtingas. Bet pabandyti verta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV išsilavinimą gavęs M. J. Zarifas po susitikimo su E. Macronu, prancūzų užsienio reikalų ministru Jeanu-Yves'u Le Drianu bei britų ir vokiečių pareigūnais.

Prancūzų pareigūnai sakė, kad apie M. J. Zarifo atvykimą D. Trumpas žinojo; jų manymu, tai buvo aptarta šeštadienį per neplanuotus JAV vadovo ir E. Macrono pietus viešbučio terasoje.

„Visiškai skaidriai dirbame su amerikiečiais“, – žurnalistams sakė vienas diplomatas, pageidavęs likti anonimas.

Tarptautinės krizių grupės vadovas Robertas Malley sakė, kad tai yra ženklas, jog D. Trumpas „gana teigiamai sureagavo“ į E. Macrono pasiūlymus susitarti.

„Galbūt prezidentas Trumpas privačiai pasakė prezidentui Macronui, kad yra atviras kai kurioms iš tų idėjų“, – sakė R. Malley naujienų agentūrai AFP.

„Didysis perspėjimas, dramblys kambaryje yra tai, kad esama daug erdvės tarp to, ką prezidentas Trumpas sako ir galvoja vieną dieną, ir to, ką jis sako ir galvoja kitą dieną“, – pridūrė jis.

Be to, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas Bjarice pareiškė, kad D. Trumpas anksčiau yra sakęs, kad jei Iranas „nori sėsti prie derybų stalo, jis nekels jokių išankstinių sąlygų“.

Anot prancūzų pareigūnų, diskusijos buvo „pozityvios“, o M. J. Zarifas iš Bjarico išvyko sekmadienį vakare.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)