Trijulė buvo nuteista myriop, vyrus pripažinus kaltais 2019 m. Sistan-Balučistano provincijos sostinėje Zahedane įvykdžius sprogdinimus, kurių taikiniais buvo policijos nuovada ir patrulių automobilis.

„Šiandien kaltinamiesiems sprogdinimų Zahedane byloje įvykdyta bausmė“, – teismo pranešime cituojamas vyriausiasis provincijos teisėjas Ali Mostafavinia.

A. Mostafavinia teigimu, kaltinamieji taip pat buvo nuteisti už tai, kad „dalyvavo kariniuose mokymuose, gabeno ir slėpė medžiagas sprogmenims gaminti“.

Jie taip pat buvo pripažinti kaltais dalyvavę sunitų džihadistų grupuotės „Jaish al-Adl“ (Teisingumo armija) veikloje. Ši 2012 m. įkurta grupuotė Irano yra paskelbta „teroristine“ organizacija.

Įvairių žmogaus teisių grupių, įskaitant „Amnesty International“ teigimu, Irane kasmet įvykdoma daugiau mirties bausmių nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje, išskyrus Kiniją.

Šiais metais mirties bausmė Irane jau įvykdyta daugiau nei 600 asmenų – tai jau yra didžiausias skaičius per aštuonerius metus, lapkritį paskelbtoje ataskaitoje nurodė Norvegijoje veikianti Irano žmogaus teisių grupė.

Skurstančioje ties Irano siena su Pakistanu esančioje Sistan-Balučistano provincijoje nuolat vyksta neramumai, kuriuose dalyvauja narkotikų kontrabanda užsiimančios gaujos, balučių mažumų sukilėliai ir sunitų musulmonų ekstremistų grupuotės.

Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA pirmadienį pranešė, kad Pakistano pasienyje susidūrimo su ginkluota grupuote metu vienas šauktinis žuvo, dar du buvo sužeisti.

Rugsėjį per ginkluotų užpuolikų antpuolį provincijoje žuvo du policijos pareigūnai.

O liepą, dar keturi policijos pareigūnai žuvo patruliavimo metu.

Tą patį mėnesį per išpuolį, kurio metu buvo naudojamos granatos ir šaunamieji ginklai ir už kurį atsakomybę vėliau prisiėmė „Jaish al-Adl“, buvo nukauti du policininkai ir keturi užpuolikai.

Zahedane taip pat vyko 2022 m. rugsėjį kilę protestai dėl, kaip teigiama, policijos pareigūno išprievartautos nepilnametės, kurių metu žuvo dešimtys žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją