„Mirties nuosprendis Habibui Chaabui... slapyvardžiu Habibas Asyudas, teroristinės grupuotės „Harakat al-Nidal“ vadovui... įvykdytas šiandien, šeštadienio rytą“, – pranešė teismų sistemos interneto svetainė „Mizan Online“.

H. Chaabas buvo laikomas Irane nuo 2020 metų spalio mėnesio nuo tada, kai dingo per vizitą Turkijoje ir buvo teisiamas Teherane. Jis buvo nuteistas už „korupciją žemėje“, nes vadovavo sukilėlių grupei, o gruodžio 6 dieną jam buvo skirta mirties bausmė.

Stokholmas pasmerkė šį sprendimą kaip „nežmonišką“.

Pasak teismų svetainės, H. Chaabas vadovavo „Harakat al-Nidal“, arba Arabų kovos už Ahvazo išlaisvinimą judėjimui, kurį Iranas laiko „teroristine grupuote“ ir kaltina rengus išpuolius pietvakariniame Chuzestane. Šioje naftos turtingoje provincijoje gyvena didelė arabų mažuma, o jos gyventojai jau seniai skundžiasi marginalizavimu.
Irano valdžia apkaltino H. Chaabą nuo 2005 metų rengus išpuolius „su dviejų šnipinėjimo tarnybų – „Mossad“ ir „Sapo“, atitinkamai Izraelio ir Švedijos agentūrų – apsauga.

Iranas kasmet įvykdo daugiau mirties bausmių nei bet kuri kita valstybė, išskyrus Kiniją, teigia žmogaus teisių gynimo grupės, įskaitant „Amnesty International“.

Nuo metų pradžios, teismų duomenimis, trys asmenys, turintys dvigubą pilietybę, įskaitant H. Chaabą, buvo nuteisti mirties bausme arba jiems įvykdyta mirties bausmė dėl kaltinimų, susijusių su saugumu.
Sausio mėnesį mirties bausmė įvykdyta buvusiam Irano pareigūnui, turinčiam Didžiosios Britanijos pilietybę ir nuteistam už šnipinėjimą, Alirezai Akbariui.

Balandžio mėnesį Irano Aukščiausiasis Teismas paliko galioti mirties bausmę 67 metų Vokietijos ir Irano piliečiui Jamshidui Sharmahdui dėl sąsajų su 2008 metais įvykdytu mečetės sprogdinimu.

Šiuo metu Irane sulaikyti mažiausiai 16 Vakarų šalių pasus turinčių asmenų, kurių dauguma turi dvigubą pilietybę. Teheranas primygtinai tvirtina, kad visi jie praėjo tinkamą teisminį procesą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)