"Associated Press" (AP) ir "The Washington Post" atskleidė, kad CŽV mokėjo pinigus buvusiam Federalinio tyrimų biuro agentui Robertui Levinsonui, kad šis Irane rinktų žvalgybinę informaciją.

R. Levinsonas 2007 metų kovą nuskrido į kurortinę Irano Kišo salą tirti korupcijos lygį tikintis, kad jam taip pat pavyks gauti informacijos apie įtariamą Teherano branduolinę programą. Tačiau jam dingus JAV pareigūnai viešai tvirtino, kad jis buvo eilinis pilietis, kuris į Iraną nuvyko asmeniniais reikalais.

CŽV analitikų grupė, pasamdydama R. Levinsoną, pažeidė CŽV taisykles. Kai JAV Kongresas pagaliau sužinojo, kas įvyko, CŽV atleido tris analitikus ir dar septyniems skyrė drausmines nuobaudas. Kad išvengtų ieškinio, CŽV R. Levinsono šeimai sumokėjo 2,5 mln. JAV dolerių. Po šio skandalo CŽV pakeitė taisykles dėl darbo su pašaliniais asmenimis.

Šis skandalas buvo laikomas paslaptyje, kol ketvirtadienį apie jį neparašė AP ir "The Washington Post". CŽV atstovas atsisakė komentuoti pranešimus, bet pridūrė, kad vyriausybė ir toliau stengiasi saugiai sugrąžinti JAV pilietį namo.

Naujienų agentūra AP apie R. Levinsono ryšius su CŽV pirmą kartą sužinojo 2010 metais ir nuo to laiko rinko informaciją. AP tris kartus sutiko atidėti istorijos viešinimą, nes JAV vyriausybė tvirtino, kad gavo svarbios informacijos, kuri gali padėti greitai jį išlaisvinti. Tačiau dabar naujienų agentūra nusprendė paviešinti skandalą, nes R. Levinsono rasti ir išlaisvinti nepavyko. Baltieji rūmai pasmerkė tokį AP sprendimą, nes tai gali kelti pavojų amerikiečio gyvybei ir nepadeda jo saugiai grąžinti į JAV.

Kai kurie pareigūnai mano, kad R. Levinsonas jau nebegyvas. Paskutinės jo nuotraukos buvo paviešintos 2011 metais. Jei R. Levinsonas dar gyvas, jis yra 65 metų amžiaus ir yra ilgiausiai užsienio nelaisvėje laikomas JAV pilietis. Iranas tvirtina, kad nieko nežino apie R. Levinsono buvimo vietą.