„Jie reikalauja, kad Iranas greitai priimtų sprendimą, [tvirtina, kad] laiko nedaug ir kad Iranas privalo atsakyti greitai“, – per savo savaitinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani, kalbėdamas apie susitarime dalyvaujančias Vakarų galias.

Iranas „neaukos šalies esminių interesų... skubotu procesu“, sakė N. Kanani ir tvirtino, kad šaliai daromas „psichologinis spaudimas“, reiškiami „vienašališki lūkesčiai“.

Tačiau „jei JAV veiks konstruktyviai ir pozityviai, susitarimas bus pasiekiamas“, pridūrė jis.

2015 metų sutartimi buvo pažadėta sušvelninti sankcijas Iranui mainais į Teherano branduolinės programos suvaržymą ir garantijas, kad šiitiška respublika nesieks susikurti branduolinio arsenalo. Iranas savo ruožtu visuomet neigė norintis pasigaminti branduolinių ginklų.

2018 metais Jungtinės Valstijos, vadovaujamos tuomečio prezidento Donaldo Trumpo, iš šios sutarties pasitraukė ir grąžino skaudžias sankcijas, todėl Teheranas liovėsi laikytis daugelio įsipareigojimų pagal šį paktą.

Vienoje Iranas dalyvavo 2021 metų balandį pradėtose tiesioginėse derybose su sutartyje tebedalyvaujančiomis šalimis ir netiesioginėse derybose su JAV, per kurias buvo siekiama paktą atkurti, bet kovą derybos įstrigo dėl Teherano ir Vašingtono nesutarimų keliais klausimais.

Iranas ir JAV derasi netiesiogiai per Europos Sąjungos koordinatorių.

Birželį Kataras surengė netiesiogines JAV ir Irano derybas, bandydamas išjudinti diplomatines pastangas Vienoje, bet po dviejų dienų diskusijos nutrūko.

Ketvirtadienį JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, jog Iranas „neatrodo priėmęs politinį sprendimą ar sprendimus... būtinus norint pasiekti, kad abi šalys vėl laikytųsi“ susitarimo.

Prancūzijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Nicolas de Riviere'as birželį ragino Iraną „nebedelsti ir pasinaudoti pateiktu pasiūlymu“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį Irano prezidentui Ebrahimui Raisi pasakė, kad svarbaus daugiašalio 2015 metų susitarimo dėl Teherano branduolinių pajėgumų atgaivinimas „vis dar įmanomas“, bet turėtų įvykti „kuo greičiau“.

E. Macrono komentaras pasirodė po britų žvalgybos vadovo pareikštų abejonių dėl galimybių atgaivinti susitarimą.

Jungtinės Karalystės užsienio žvalgybos tarnybos MI6 vadovas Richardas Moore'as ketvirtadienį sakė, kad Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei tikriausiai nepritaria grįžimui prie 2015 metų branduolinio susitarimo.

„Nemanau, kad Irano aukščiausiasis lyderis nori sudaryti susitarimą. Iraniečiai taip pat nenorės nutraukti derybų, kad galėtų dar šiek tiek užtrukti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją