Pirmadienį per keturias valandas trukusias derybas Juodosios jūros Sočio kurorte Damasko režimo sąjungininkė Rusija ir sukilėlius palaikanti Turkija sutarė aplink Idlibą įkurti „demilitarizuotąją zoną“.

„Intensyvi, atsakinga kelių pastarųjų savaičių diplomatija... atveria kelią išvengti karo Idlibe neatsisakant tvirto įsipareigojimo kovoti ekstremistų teroru“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Irano diplomatijos vadovas Mohammadas Javadas Zarifas.

„Diplomatija duoda vaisių“, – pažymėjo jis, turėdamas galvoje savo vizitus į Ankarą bei Damaską ir anksčiau šį mėnesį įvykusį trišalį Irano, Rusijos ir Turkijos lyderių susitikimą.

Aštuntus metus Sirijoje vykstančiame kare Teheranas ir Maskva aktyviai palaiko prezidento Basharo al Assado režimą. Tuo tarpu Ankara remia opozicijos kovotojus, siekiančius nušalinti Sirijos lyderį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį sutarė, kad iki spalio 15 dienos palei kontaktinę liniją tarp sukilėlių ir režimo pajėgų būtų nustatyta 15-20 km pločio buferinė zona.

Susitarimas taip pat numato, kad iš Idlibo „pasitrauks visi radikalūs kovotojai, o iš šiios zonos bus atitraukta visa sunkioji ginkluotė“, nurodė V. Putinas.