Tuo tarpu Vakarų valstybių diplomatai stengėsi nesureikšminti NAM viršūnių susitikimo svarbos, Iranui pradedant trejus metus truksiantį pirmininkavimą šiai organizacijai, įkurtai 1961-aisiais, siekiant sukurti atsvarą galingųjų valstybių dominavimui tarptautiniuose santykiuose.

Tačiau Iranas sveikino delegatus iš 120 besivystančių šalių, besirenkančių į susitikimą, kuris esą įrodo, jog Vašingtonui nepavyko izoliuoti Teherano nuo pasaulio.

"Neprisijungusiųjų (judėjimas) privalo rimtai pasipriešinti... vienašališkoms sankcijoms, kurių ėmėsi kai kurios valstybės prieš neprisijungusias šalis", - užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi sakė per šio viršūnių susitikimo atidarymo sesiją.

Vakarų šalys kaltina Iraną siekiant pasigaminti branduolinių ginklų. Teheranas tai neigia ir sako, kad jo branduolinių tyrimų tikslai taikūs, tačiau atsisako apriboti urano sodrinimo programą.

Teherane prieš NAM konferenciją buvo sutelktos gausios policijos ir kitos saugumo pajėgos, tuo tarpu opozicijos aktyvistai perspėjo, kad gali atsinaujinti protestai, panašūs į vykusius 2009 metais dėl griežtosios linijos šalininko prezidento Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimo, kai į gatves išėjo milijonai žmonių.

Ministrų ir aukštesnio rango pareigūnų susitikime dalyvauja 80 šalių, nurodė Irano URM atstovas Raminas Mehmanparastas, o 50 šalių atstovaus vyriausybių ir valstybių vadovai.

Planuojama, kad šioje konferencijoje dalyvaus kai kurie įtakingi veikėjai, tokie kaip Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir Egipto naujasis prezidentas Mohammadas Mursi.

Egipto lyderis Irane lankysis pirmąkart po 1979 metų islamo revoliucijos.

Kai Egipte pernai buvo nuverstas autoritarinis prezidentas Hosni Mubarakas, kurį palaikė Vakarų šalys, Iranas tikėjosi santykių atšilimo su arabų pasaulyje didelę įtaką turinčiu Kairu. Tačiau Egiptas atrodo ne itin linkęs atsiverti šiitiškam Iranui, kurį įtariai vertina sunitiškos kaimynės Persijos įlankos regione.

"Egipto prezidento buvimas Teherane padės vystyti Teherano ir Kairo ryšius", - R.Mehmanparastas sakė žurnalistams.

Pareigūnų lygio susitikimų baigiamasis pranešimas bus parengtas antradienį ir taps pagrindu vėliau šią savaitę prasidėsiančioms diskusijoms tarp užsienio reikalų ministrų ir valstybių vadovų.

Teheranas nusprendė paskelbti sostinėje penkias nedarbo dienas, siekiant sumažinti eismo spūstis ir padidinti saugumą, kuriuo rūpinasi šimtai policijos dalinių.