Pastatyti šį tanklaivį užsakė Venesuela, nurodė Irano naujienų agentūra „Fars“.

„Šis „Aframax“ klasės laivas yra pirmasis Irano laivų gamybos eksportui rezultatas. Mes turime tęsti šią veiklą ir pritraukti daugiau klientų“, - sakė Irano jūrų pramonės įmonės SADRA direktorius Mehdi Etesamas.

Ar Iranas turi užsakymų pagaminti daugiau šio tipo laivų, neaišku. „Aframax“ klasės tanklaiviai gali gabenti iki 700 tūkst. barelių naftos.

Jungtinių Valstijų Finansų departamentas kovo mėnesį įmonei SADRA paskelbė papildomų sankcijų, tvirtindamas, kad ji turi savo biurus Irane bei Venesueloje ir priklauso „Khatam al-Anbiya“ – inžinerijos bendrovei, kuri finansuoja elitinės Islamo revoliucinės gvardijos operacijas.

Revoliucinė gvardija yra pagrindinis JAV bei tarptautinių sankcijų Iranui taikinys, nes ji atlieka centrinį vaidmenį Irano raketų ir branduolinėje programose, remia terorizmą ir yra susijusi su rimtais žmogaus teisių pažeidimais, teigė JAV Finansų departamentas.

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas, garsėjantis priešiškumu Vašingtonui, išplėtė ryšius su Iranu, kai Teheranui išaugo spaudimas dėl ginčijamos branduolinės programos. Iranas neigia Vakarų kaltinimus, esą jis mėgina pasigaminti branduolinių ginklų.