Šis Irano žingsnis akivaizdžiai yra perspėjanti žinia, tvyrant didelei įtampai tarp Teherano ir Vašingtono.

Filmuotoje pratybų medžiagoje matyti, kaip Irano specialiųjų pajėgų kariai iš sraigtasparnio lynais nusileidžia ant lėktuvnešio maketo per mokymus „Didysis Pranašas 14“.

Kitame įraše matyti, kaip sraigtasparnis paleidžia raketą į laivo kopiją, ant kurios denio stovėjo 16 naikintuvų maketai. Tuo metu laivą apsupo greitieji kateriai.

Irano pajėgos taip pat šaudė iš priešlėktuvinių baterijų į per atstumą valdomą oro taikinį. Pasak valstybinės televizijos, šios pratybos vyko šalia Bandare Abaso uostamiesčio.

Irano pasistatytas laivo maketas panašus į JAV „Nimitz“ klasės lėktuvnešį. Tokio tipo laivai neretai įplaukia į Persijos įlanką per Hormūzo sąsiaurį.

Lėktuvnešis „USS Nimitz“, šios laivų klasės pradininkas, praeitos savaitės pabaigoje atplaukė į Vidurio Rytų regiono vandenis iš Indijos vandenyno ir tikriausiai pakeis lėktuvnešį „USS Dwight D. Eisenhower“, plaukiojantį Arabijos jūroje.

Iranas paleido raketą į savo pasistatytą lėktuvnešio maketą

Kol kas neaišku, ar šįkart „Nimitz“ plauks per Hormūzo sąsiaurį. Lėktuvnešis „USS Abraham Lincoln“, dislokuotas regione praeitais metais, kai tarp ir Irano ir JAV padidėjo įtampa, kelis mėnesius plaukiojo Arabijos jūroje, o paskui įplaukė į Persijos įlanką per Hormūzo sąsiaurį. „Eisenhower“ sąsiauriu praplaukė praeitos savaitės pradžioje.

Bahreine besibazuojantis JAV karinių jūrų pajėgų 5-asis laivynas į prašymą pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė. Vis dėlto pirmadienį viena kariškių atstovė sakė, kad Karinės jūrų pajėgos išlieka „pasitikinčios mūsų karinio laivyno pajėgumu apsiginti nuo bet kokios jūrinės grėsmės“, kai palydovinės nuotraukos parodė, jog iraniečiai plukdo lėktuvnešio maketą į Hormūzo sąsiaurį.

„Neįmanoma pasakyti, ką Iranas tikisi gauti pasistatęs šį maketą arba kokios taktinės naudos jie tikisi gauti naudodami tokį maketą per mokymų arba pratybų scenarijų“, – tąsyk naujienų agentūrai AP sakė komandorė Rebecca Rebarich.

„Nesiekiame konflikto, bet išliekame pasiruošę ginti JAV pajėgas ir interesus nuo jūrinių grėsmių šiame regione“, – pridūrė ji.

JAV pasmerkė neatsakingas pratybas Persijos įlankoje

JAV karinės jūrų pajėgos antradienį sukritikavo Iraną dėl „neatsakingų ir beatodairiškų“ pratybų, per kurias Persijos įlankos vandenyse buvo paleista raketa į lėktuvnešio maketą.

„Žinome apie Irano pratybas, per kurias buvo užpultas į nejudantį lėktuvnešį panašaus laivo maketas“, – naujienų agentūrą AFP informavo JAV 5-ojo laivyno atstovė Rebecca Rebarich.

„Nors mes nuolat stebime tokį neatsakingą ir beatodairišką Irano elgesį šalia judrių tarptautinių vandens kelių, šios pratybos nesutrikdė koalicijos operacijų rajone ir neturėjo jokios įtakos laisvam prekybos srautui Hormūzo sąsiauryje bei aplinkiniuose vandenyse“, – nurodė ji.