Praėjusiais metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais sudarytos sutarties, pagal kurią Iranui buvo panaikintos sankcijos mainais į jo branduolinės programos apribojimus. Nuo tada tarp Teherano ir Vašingtono tvyro didžiulė tampa.

D. Trumpas pirmadienį sakė, jog yra pasirengęs artimiausiomis savaitėmis susitikti su Irano prezidentu Hassanu Rouhani. Šis potencialus proveržis buvo pasiektas per Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Prancūzijos pajūrio kurorte Bjarice.

Tačiau H. Rouhani pareiškė, kad Vašingtonas pirmiau turi atšaukti sankcijas, grąžintas po JAV pasitraukimo iš branduolinio susitarimo. Tą patį ketvirtadienį pakartojo ir užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Jungtinės Valstijos yra paskelbusios ekonominį karą Irano žmonėms. Negalėsime palaikyti ryšių su Jungtinėmis Valstijomis, jeigu jos nenutrauks karo ir ekonominio teroro prieš Irano žmones“, – žurnalistams per vizitą Malaizijojesakė M. J. Zarifas.

„Kalbėjomės su Jungtinėmis Valstijomis, ilgai kalbėjomės, pasiekėme susitarimą – ir jie turi tą susitarimą įgyvendinti. Tik tuomet jie galėtų tikėtis tolesnių derybų“, – pabrėžė ministras.

Anot jo, Iranas toliau kalbasi su likusiomis branduolinės sutarties šalimis.

„Jeigu JAV nori sugrįžti į kambarį, turi įsigyti bilietą. Tas bilietas – sutarties laikymasis“, – sakė M. J. Zarifas.

D. Trumpas apie galimybę susitikti su H. Rouhani paskelbė po to, kai M. J. Zarifas sekmadienį antrą kartą per kelias dienas apsilankė Prancūzijoje. Bjarice jis dalyvavo diskusijose, vykusiose G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose.

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis trečiadienį taip pat paragino Iraną pradėti diskusijas su Vašingtonu, kad būtų sumažinta įtampa Persijos įlankos regione.

„Nesiekiame konflikto su Iranu. Norime palaikyti su jais diplomatinius ryšius“, – sakė jis.

JAV pasitraukus iš branduolinio susitarimo ir grąžinus Iranui skaudžias ekonomines sankcijas, Teheranas paskelbė, jog nebesilaikys dalies pagal tą sutartį prisiimtų įsipareigojimų, susijusių su urano sodrinimo ir atsargų kiekio suvaržymais.

ES reikalauja, branduolinis susitarimas būtų bet kokio pakto tarp JAV ir Irano dalis

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ketvirtadienį teigė, kad blokas rems derybas tarp JAV ir Teherano tik tuo atveju, jei galiausiai bus apsaugotas dabartinis Irano branduolinės veiklos susitarimas. Ji pabrėžė, kad 2015 metų branduolinis susitarimas neturi būti aukojamas JAV kuriant naują ir platesnį saugumo susitarimą su Teheranu.

Teheranas ir Vašingtonas į keblią padėtį pateko pernai, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienšališkai pasitraukė iš 2015 metų susitarimo, kuris Iranui lengvino sankcijas mainais už tai, kad šalis ribotų savo branduolinę veiklą.

Apie tiesiogines JAV ir Irano atstovų derybas kaip galimą krizės sprendimą intensyviau imta svarstyti šią savaitę, kai D. Trumpas viešai apsvarstė galimybę susitikti su Irano prezidentu, o naujasis JAV gynybos sekretorius paragino Irano vadovus įsitraukti į derybas. Pirmadienį D. Trumpas paskelbė esąs pasiruošęs su Hassanu Rouhaniu susitikti artimiausiu metu.

ES pastaruoju metu siekė apsaugoti branduolinį susitarimą nuo visiškos griūties, bloko atstovai skelbė, kad tai vis dėlto yra geriausias būdas užkirsti kelią Iranui gaminti branduolines bombas.
F. Mogherini ketvirtadienį atsargiai pasveikino tiesioginių derybų idėją. „Visada esame už pokalbį, kuo daugiau žmonės kalba, tuo geriau jie supranta vienas kitą – žvelgiant ir iš aiškumo perspektyvos, ir iš pagarbos perspektyvos“, – teigė F. Mogherini, atvažiavusi į ES užsienio ir gynybos reikalų ministrų susitikimą Helsinkyje. Bet ji taip pat patikslino, jog visų pirma prieš kitus susitarimus – svarbiausia – „turėtų būti apsaugota tai, kas jau egzistuoja“ – ypač 2015 metų susitarimas.

„Visada būsime visiško Jungtinių Tautų Saugumo tarybos nutarimų laikymosi šalininkai, jų turėtų visiškai laikytis visos pusės – lygiai taip turėtų būti laikomasi ir JCPOA (Irano branduolinio susitarimo), teigė F. Mogherini.