Tai pirmas žinomas atvejis, kai Iranas įvykdė mirties bausmę per beveik tris mėnesius trunkančius protestus.

„Ketvirtadienio rytą Irano sostinėje buvo įvykdyta mirties bausmė Mohsenui Shekari, riaušininkui, kuris rugsėjo 25 dieną blokavo [Teherano] Sattaro Khano bulvarą ir peiliu dūrė basidžiui į kairįjį petį“, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Po 22-ejų Mahsos Amini mirties, kai ji buvo suimta už tariamą hidžabo dėvėjimo taisyklių pažeidimą, grindžiamą islamo šariato teise, Iraną jau beveik tris mėnesius krečia protestai.

Valdžios institucijos, kurioms sunkiai sekėsi suvaldyti protestus, vadina juos „riaušėmis“ ir kaltina Irano priešes – Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes, įskaitant Jungtinę Karalystę ir Izraelį, kurstant neramumus.

Vyriausioji Irano saugumo institucija, Aukščiausioji nacionalinio saugumo taryba, šeštadienį pranešė, kad per neramumus žuvo daugiau nei 200 žmonių.

Praėjusią savaitę Irano generolas teigė, kad per neramumus žuvo daugiau kaip 300 žmonių, įskaitant dešimtis saugumo darbuotojų.

Norvegijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR) lapkričio 29 dieną pranešė, kad per visoje šalyje vykstančius protestus „saugumo pajėgos nužudė mažiausiai 448 žmones“.

Buvo suimta tūkstančiai žmonių, įskaitant garsius Irano aktorius ir futbolininkus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją