Iranas yra labiausiai COVID-19 pandemijos paveikta Vidurio Rytų valstybė, o jos kovą su koronavirusu papildomai trikdė JAV taikomos sankcijos.

„Pirmoji vakcinos siunta iš Maskvos... nusileido Imamo Khomeini oro uoste Teherane“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA, bet nenurodė, kiek preparato dozių buvo atgabenta.

Antra ir trečia vakcinos siunta turėtų būti atgabentos į Teheraną vasario 18 ir 28 dienomis, IRNA citavo Irano ambasadorių Maskvoje Kazemą Jalali.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei praeitą mėnesį uždraudė šalyje naudoti vakcinas, sukurtas JAV ir Jungtinėje Karalystėje, nes jos esančios „visiškai nepatikimos“.

Šiitiškoje respublikoje iki šiol patvirtinta daugiau kaip 1,4 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, daugiau kaip 58 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Sima Sadat Lari perspėjo, kad padėtis šalyje išlieka „jautri ir trapi“.

Iranas sako, kad jo pagrindinės priešininkės – Jungtinės Valstijos – užblokavo prieigą prie vakcinų savo griežtų sankcijų režimu.

Nors maisto ir vaistų pirkimai Iranui techniškai nėra varžomi, tarptautiniai bankai vengia aptarnauti su Iranu susijusius lėšų pervedimus, kad patys netaptų sankcijų taikiniais.

Rusija vakciną „Sputnik V“, pavadintą pagal pirmąjį Sovietų Sąjunga palydovą, įregistravo pernai rugpjūtį, dar prieš pradedant didelio masto klinikinius bandymus, todėl daugelis ekspertų reiškė susirūpinimą dėl preparato saugumo ir veiksmingumo.

Tačiau galiausiai buvo nustatyta, kad šios vakcinos veiksmingumas viršija 90 proc., o kelios šalys, įskaitant Argentiną ir Vengriją, pradėjo skiepyti šiuo preparatu.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas trečiadienį sakė, kad vyksta derybos su Rusija dėl galimybių gaminti „Sputnik V“ Vokietijoje arba kitur Europoje.

Irano sveikatos apsaugos ministras Saeedas Namaki trečiadienį nurodė, kad Britanijos ir Švedijos bendrovė „AstraZeneca“ parūpins šaliai 4,2 mln. dozių savo sukurtos vakcinos.

„AstraZeneca“ [preparatas] gaminamas Rusijoje, Indijoje ir Pietų Korėjoje, ir Iranas naudoja šiuos produktus nuo koronaviruso“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

Ši vakcina perkama per COVAX sistemą, sukurtą Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir turinčią užtikrinti prieigą prie vakcinos neturtingesnėms šalims.

Iranas gruodžio pabaigoje pradėjo savo sukurtos vakcinos klinikinius bandymus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)