Atsakomybę už šį išpuolį, kurio taikinys buvo šiitai, prisiėmė džihadistų jdėjimas „Islamo valstybė“.

Sprogimas Bagdado Džadidos rajone nugriaudėjo šalia palapinės su užkandžiais šiitams, dalyvaujantiems imamo Husseino – pranašo Muhammado vaikaičio – mirties metinių minėjime.

„Islamo valstybė“, dažnai rengianti išpuolius prieš šiitus, kuriuos laiko eretikais, išplatino pareiškimą, kuriame prisiima atsakomybę už šį išpuolį. Pareiškime rašoma, kad sprogdinimą įvykdė mirtininkas – tai patvirtino ir du Irako vidaus reikalų ministerijos pareigūnai.

Tuo tarpu keli medikai ir įvykio vietoje buvę žmonės nurodė, kad tai buvo ne savižudžio išpuolis, o pakelės bombos sprogimas. Panašūs prieštaringi duomenys buvo skelbiami ir apie praėjusio mėnesio pabaigoje tame pat rajone nugriaudėjusį sprogdinimą.

Be to, sekmadienį internete pasirodė dvi skirtingos „Islamo valstybės“ pareiškimo apie prisiimamą atsakomybę versijos: viename pareiškimų buvo nurodyta tiksli sprogdinimo vieta, o kitame rašoma, kad išpuolis įvykdytas Šaabo rajone, esančiame kitoje miesto pusėje.

Irako vyriausybės pajėgos šiuo metu vykdo parengiamąsias operacijas prieš puolimą šiauriniam Mosulo miestui susigrąžinti. Šį miestą „Islamo valstybė“ užėmė 2014 metais; jis yra paskutinė svarbi džihadistų tvirtovė Irake.

Tačiau net ir praradusi beveik visas kontroliuotas teritorijas, „Islamo valstybė“ vis dar geba jose rengti kruvinas atakas.