Pasak H.al Abadi, Žaliosios zonos atidarymas yra viena iš „mūsų piliečiams pažadėtų priemonių, ir šis jos atidarymas, kurio liudininkais esame, rodo ketinimą tęsti reformą – veiksmus, kurių mes neatsisakysime“, sakoma vyriausybės kanceliarijos pranešime, kuriame priduriama, jog H.al Abadi pirmasis perėjo naujai atidaryta Žaliąja zona, kuri oficialiai yra vadinama Tarptautine zona.

Dešimties kvadratinių kilometrų plotą užimantis kompleksas Tigro upės vakarinėje krantinėje po 2003 metų JAV vadovaujamos invazijos buvo uždarytas visuomenei.

Kompleksą juosia aukštos betono sienos su spygliuota viela. Itin saugoma teritorija su keleriais rūmais, anksčiau priklausiusiais buvusiam Irako prezidentui Saddamui Husseinui, nuo 2003 metų buvo paversta JAV vadovaujamos koalicijos administracine būstine.

Šiandien toje zonoje stovi daugiabučiai ir gyvenamieji namai, juose gyvena daug aukšto rango Irako vyriausybės pareigūnų. Čia taip pat yra daug užsienio šalių atstovybių, JAV ambasada, kuri yra didžiausia ir brangiausia ambasada pasaulyje, užimanti maždaug 42 ha plotą.

Pastaraisiais metais kaip ir anksčiau, nepaisant rajoną supančios aukštos užtvaros, joje pasitaiko sprogdinimų.

Vienas šioje zonoje dirbantis aukšto rango saugumo pareigūnas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad joje ir toliau bus ribojamas pėsčiųjų ir automobilių eismas, ypač tose gatvėse, kurios veda prie svarbiausių vyriausybinių pastatų ir ambasadų.

Sprendimas leisti gyventojams kirsti Žaliąją zoną buvo priimtas Bagdade nerimstant raginimams tęsti reformas ir liautis neatsakingai švaisčius pinigus nei pažaboti korupciją vyriausybėje.

Praėjusį mėnesį, demonstruodama retą vienybę, Irako vyriausybė vienbalsiai pritarė H.al Abadi pasiūlytai programai sumažinti aukšto rango pareigūnų skaičių vyriausybėje ir apkarpyti jos išlaidas.