Federalinė policija, armija ir elitinės Vidaus reikalų ministerijos pajėgos visiškai perėmė Chamam al Alilio – paskutinio svarbaus miesto pakeliui į Mosulą iš jo pietinės pusės – kontrolę, pranešė AFP reporteriai.

Chamam al Alilis yra vakariniame Tigro upės krante, maždaug 15 km į pietryčius nuo Mosulo.

Irako pajėgos jau įžengė į Mosulą iš rytų ir pirmadienį artinosi prie jo ribos iš šiaurės, bet pietų fronte joms dar liko įveikti tam tikrą atstumą.

Gyvenimas Chamam al Alilyje greit grįžo į vėžes, kai kurie gyventojai vėl atidarė parduotuves, kiti maudėsi miesto sieringo vandens šaltiniuose, pranešė AFP operatorius.

73 metų gyventojas Husseinas Khalafas al Juburi džiūgavo.

„Jei pasakysiu, kad esu laimingas, to neužteks. Tai daugiau nei laimė, daugiau nei džiaugsmas. Dėkoju drąsiems didvyriams, kurie išgelbėjo mus nuo šių tironiškų ir sugedusių grupuočių“, – sakė jis ir pareiškė, kad IS „neturi nieko bendra su islamu“.

Tuo tarpu vyriausybinių pajėgų kariai padeda civiliams – rodyta kaip jie kai kuriems namus palikti turėjusiems civiliams padeda nešti jų mantą.

Miesto atkovojimas atveria kelią Irako pajėgoms žygiuoti toliau į šiaurę ir prisiartinti prie pietinių Mosulo rajonų.

Kita fazė bus „atkovoti kaimus aplink šį miestą, o tada žygiuoti į priekį Mosulo link, išvaduoti jį, jei Dievas panorės“, – sakė pulkininkas Amjadas Mohammedas.

Mosulo pietinėse prieigose yra tarptautinis oro uostas, didžiulė karinė teritorija ir didelė bazė, kurią Irako pajėgos turėjo palikti 2014 metų birželį, kai miestą užėmė IS.