„Dabar šis (tikslas) ... yra pasiektas“, – sakė jis, turėdamas omenyje dešimtmečius kurdų brandintas ambicijas inkorporuoti tą teritoriją į savo šiaurinį autonominį regioną, nors prieš tokį žingsnį buvo nusistačiusios visos Bagdado vyriausybės.

Kurdų pajėgos įsikišo, kai federalinės kariuomenės daliniai atsitraukė per įnirtingą džihadistų vadovaujamą puolimą, prasidėjusį anksčiau šį mėnesį.

Kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje su viešinčiu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi Williamu Hague'u, M.Barzani sakė: "Turėjome būti kantrūs 10 metų, (laukdami), kada federalinė vyriausybė išspręs tų (ginčijamų) teritorijų problemas.

"Tose teritorijose buvo Irako pajėgos, ir staiga susidarė saugumo vakuumas, o pešmergų (kurdų kovotojai) pajėgos ėmėsi užpildyti tą vakuumą", - aiškino jis.

Ginčijamos teritorijos driekiasi nuo Irako sienos su Iranu iki sienos su Sirija. Jų valdymas yra vienas iš pagrindinių klausimų, kurstančių ilgamečius nesutarimus tarp Bagdado ir kurdų administracijos, kurios būstinė yra šiauriniame Arbilo mieste.

Analitikai ir diplomatai tuos ginčus įvardija kaip didžiausią ilgalaikę grėsmę Irako stabilumui.