„Mes turime eiti dviem lygiagrečiais keliais“, – sakė jis į šalį atvykusiam Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriui Williamui Hague'ui, kaip nurodoma premjero tarnybos pranešime.

„Pirmasis – įprasta veikla ir karinės operacijos prieš teroristus bei jų santalkas, o antrasis – politinio proceso tęsimas, svarstymai parlamente, parlamento vadovo ir prezidento rinkimai, taip pat vyriausybės formavimas“, – pažymėjo N.al Maliki.

Irako prezidentūra ketvirtadienį paskelbė dekretą, kuriuo antradienį, liepos 1 dieną, šaukiamas parlamento posėdis, anksčiau pranešė valstybinė televizija.

Taip pradedamas naujos vyriausybės formavimas šalyje vykstant sukilimui, dėl kurio ji atsidūrė prie subyrėjimo slenksčio.

Viceprezidentas Khudairas al-Khuzai, kuris laikinai eina valstybės vadovo pareigas ir yra artimas ministro pirmininko N.al-Maliki sąjungininkas, paskelbė, kad bus surengtas parlamento posėdis, į kurį kviečiami 328 parlamentarai.

Pagal konstituciją kitas žingsnis būtų parlamento pirmininko ir dviejų jo pavaduotojų rinkimas, ir tada per 30 dienų būtų renkamas naujas prezidentas, o šis paprašytų didžiausio bloko pasirinkti ministrą pirmininką ir formuoti vyriausybę.

Balandžio 30 dieną vykusius rinkimus premjero politinis blokas laimėjo rinkimus, bet jam reikia kitų blokų paramos, daugumai užtikrinti.