Ratifikavimas daugiau kaip du mėnesiai po balsavimo sudaro sąlygas naujos sudėties parlamentui per dvi savaites surengti savo pirmąją sesiją.

„Federalinis Aukščiausiasis Teismas ratifikavo parlamento rinkimų rezultatus“, – sakoma trumpame Teismo atstovo pareiškime.

Anksčiau pirmadienį Aukščiausiasis Teismas atmetė proiranietiškos „Hashed al Shaabi“ – buvusios Irako sukarintų grupuočių koalicijos, dabar integruotos į reguliariąsias pajėgas – skundą.

„Teismas nusprendė atmesti skundą... ir nurodyti ieškovams padengti išlaidas“, – skaitydamas verdiktą paskelbė teisėjas Jassemas Mohamedas Aboudas.

„[Teismas] atmeta ieškovų prašymą... neratifikuoti galutinių rinkimų rezultatų, – sakė jis. – Verdiktas yra įpareigojamas visoms valdžios įstaigoms.“

Irake, kur yra daug religinių ir etninių grupių, nuo pat 2003-iųjų, kai per JAV vadovautą invaziją buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas, formuojant vyriausybę vykdavo sudėtingos derybos.

Lapkričio 30-ąją svarbiausiu rinkimų laimėtoju buvo paskelbtas įtakingas musulmonų šiitų dvasininkas Moqtada Sadras. Jo judėjimas užsitikrino beveik penktadalį vietų parlamente – 73 iš 329 – ir gerokai aplenkė „Hashed al Shaabi“ politinį sparną, aljansą „Fatah“, gavusį 17 vietų.

„Hashed al Shaabi“ lyderiai šiuos rezultatus, kurie yra gerokai prastesni nei „Fatah“ 48 vietos darbą baigiančiame parlamente, vadina suklastotais.

„Hashed al Shaabi“ organizavo protestus ir dėl „rimtų pažeidimų“ užginčijo rezultatus, vildamasi, kad jie bus anuliuoti.

Aljansas „Fatah“ teigė, kad elektroninio balsavimo sistema pagal pirštų atspaudus neatpažino daugelio rinkėjų.

Aljansas taip pat protestavo dėl to, ką pavadino rinkimams panaudotos naujos elektroninės mašinos trūkumais.

Kai parlamentas surengs savo pirmąją sesiją, įstatymų leidėjai išrinks prezidentą, o jis savo ruožtu paskirs premjerą. Paskirtą vyriausybės vadovą tvirtins parlamentas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją