Tai dešimtoji nuo balandžio vidurio Iraką užklupusi dulkių audra, šalį ir taip kamuoja didžiulės sausros, dirvožemio degradacija, aukšta temperatūra ir mažas kritulių kiekis, visa tai susiję su klimato kaita. Anksčiau šį mėnesį, minint Pasaulinę aplinkos dieną, prezidentas Barhamas Salehas perspėjo, kad kova su klimato kaita „turi tapti nacionaliniu Irako prioritetu, nes tai kelia egzistencinę grėsmę būsimų mūsų kartų ateičiai“.

Pirmadienio rytą tirštos baltos dulkės padengė Irako sostinę ir apylinkes, o matomumas sumažėjo iki kelių šimtų metrų. Bagdado oro uosto pareigūnai paskelbė laikinai sustabdantys skrydžius kelioms valandoms, apie 10.30 val. (07.30 GMT laiku) jie buvo atnaujinti. Nadžafe, šiitų šventame mieste vidurio Irake, oro uostas rytą trumpam sustabdė veiklą, o po kelių valandų, kai dulkės praėjo, jis buvo vėl atidarytas,.

Pastarosiomis savaitėmis oro uostai kelis kartus buvo priversti stabdyti skrydžius dėl smėlio audrų. Gegužę dėl smėlio audros tūkstančiai žmonių pakliuvo į ligonines dėl kvėpavimo sutrikimų, vienas žmogus mirė.

Irakas, kuriame prasideda karštas vasaros sezonas, kai temperatūra kartais viršija 50 laipsnių Celsijaus, įtrauktas į Jungtinių Tautų sąrašą kaip viena iš penkių labiausiai klimato kaitos ir dykumėjimo pažeistų pasaulio šalių. Aplinkos ministerija perspėjo, kad per ateinančius du dešimtmečius Iraką gali ištikti vidutiniškai 272 smėlio audrų dienos per metus, o iki 2050 metų jų skaičius išaugs iki 300.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją