Iki spalio mėnesio imtinai vidutinė temperatūra pasaulyje buvo 1,4 laipsnio aukštesnė už 1850–1900 m. vidurkį. Iki šiol 2016-ieji buvo laikomi šilčiausiais metais, tada temperatūra buvo 1,3 laipsnio aukštesnė nei priešindstriniu laikotarpiu. 2020-ieji tik nežymiai atsiliko nuo 2016-ųjų. Šių metų liepą, rugsėjį ir spalį vidutinė temperatūra pasaulyje pasiekė to mėnesio rekordus. Ypač pažymėtina tai, kad nuo balandžio ir vandenynų paviršiaus temperatūra kiekvieną mėnesį buvo rekordinė.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) ir ES klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ ekspertai jau ne kartą teigė jog 2023-ieji beveik neabejotinai bus šilčiausi metai.

WMO vadovas Petteris Taalasas kalbėjo apie „kurtinančią pagerintų rekordų kakofoniją“. „Turime veikti dabar, kad sumažintume vis labiau nepalankaus klimato šį ir ateinančiais šimtmečiais riziką“, – pabrėžė jis.

COP28 konferencijoje susitarta įsteigti klimato sukeltų „nuostolių ir žalos“ fondą

Jungtinių Tautų Pasaulio klimato konferencijoje (COP28) Dubajuje ketvirtadienį buvo oficialiai susitarta įsteigti „nuostolių ir žalos“ fondą, kurio ilgai siekė pažeidžiamos šalys, niokojamos stichinių nelaimių, susijusių su visuotiniu atšilimu.

COP28 pirmininkas Sultanas al Jaberas kalbėjo apie „istorinį“ sprendimą.

Jis nurodė, kad Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) įneš į šį fondą 100 mln. JAV dolerių (91,6 mln. eurų). Vokietija taip pat įsipareigojo skirti 100 mln. JAV dolerių sumą.

Po ilgų trypčiojimo šiuo klausimu metų turtingos šalys pernai Šarm el Šeiche vykusiame COP27 susitikime pareiškė paramą šiam fondui.

Apie jo steigimą pirmąją COP28 susitikimo Dubajuje dieną pranešta po įtemptų derybų dėl fondo mechanizmų.

Pasak S. al Jabero, „tai yra pirmas kartas, kai sprendimas priimamas pirmą bet kurio COP (susitikimo) dieną, o priėmimo greitis taip pat yra unikalus, fenomenalus ir istorinis“.