M. Gandhi ir architekto Hermanno Kallenbacho ryšys metų metus kurstė diskusijas apie tokių santykių prigimtį. Anksčiau skelbtos laiškų ištraukos leidžia daryti išvadą, jog vyrai buvo ir fiziškai artimi.

Viename iš trečiadienį pradėtų eksponuoti laiškų M. Gandhi H. Kallenbachui skirtą laišką pradeda kreipiniu „Mano brangieji Žemieji rūmai“, o baigia pasirašydamas „Begėdiškai tavo, Aukštieji rūmai“.
Tačiau tikslių įrodymų dėl vyrus siejusios esą homoseksualios meilės ieškoję mokslininkai buvo priversti nusivilti. Parodos kuratoriai teigia, jog Nacionalinio archyvo muziejuje eksponuojama tik nedidelė dalis visos korespondencijos.

„Tai originalūs laiškai, pateikiame tik dalį M. Gandhi ir H. Kallenbacho korespondencijos. Jie suteikia daug naujos ir svarbios informacijos“, - naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinio archyvo vadovas Mushirulis Hasanas.

M. Gandhi kartu su H. Kallenbachu – Vokietijoje gimusiu žydu architektu – Johanesburge gyveno maždaug dvejus metus: nuo 1907 metų. 1914 metais M. Gandhi grįžo į Indiją, kur padėjo suvienyti šalies politines jėgas kovai prieš britų kolonistų valdžią.

Praeitais metais Indijos valdžia įsigijo H. Kallenbachui priklausiusių laiškų ir nuotraukų kolekciją – nedaug trūko, ir kolekcija būtų buvusi parduota „Sotheby‘s“ aukcione Londone.
Nacionalinio archyvo vadovas Mushirul Hasanas neigė, jog jo kolekciją tiesiog bandyta nuslėpti, nenorint pakenkti M. Gandhi įvaizdžiui Indijoje.

Indijos nepriklausomybės ikonos ir turtingo PAR gyventojo ryšys visai neseniai aprašytas knygoje, kurią parašė buvęs „New York Times“ redaktorius Josephas Lelyveldas.

„Tu visiškai nusavinai mano kūną“, - knygoje „Great Soul: Mahatma Gandhi And His Struggle With India“ M. Gandhi žodžius viename iš laiškų H. Kallenbachui cituoja J. Lelyveldas.

J. Lelyveldas buvo priverstas ginti savo knygą – jis buvo kaltinamas M. Gandhi pavaizdavęs kaip biseksualą. Knygoje žodžio „biseksualus“ nėra, vėliau rašė buvęs „New York Times“ redaktorius.

Raj Bala Jain, dirbanti Indijos nacionaliniame archyve, teigia buvusi nustebinta, kaip neteisingai interpretuojami šių dviejų žmonių santykiai.

„Aš nežinau, iš kur J. Lelyveldas ištraukė tuos laiškus. Neradau nė vieno, kuriame būtų bent viena užuomina į seksualinį ryšį“, - AFP sakė specialistė.

„Draugystę galima klaidingai interpretuoti. Manau, kad M. Gandhi buvo net labai normalus ir jam tokie dalykai nerūpėjo“, - kalbėjo R.Bala Jain apie vyrą, kuris, dar neturėdamas keturiasdešimtiems, viešai davė celibato įžadus. Specialistės teigimu, paviešinti visus draugų laiškus paprasčiausiai neįmanoma.