Pranešime, kuris buvo patalpintas sunitų forume „al Hecbah“, rašoma: „Šiandien, sakau jums, džiaukitės su Alachu - Londonas bus susprogdintas“.

Taip pat pranešime reiškiamas nepasitenkinimas tuo, kad Salmanui Rushdie buvo suteiktas Didžiosios Britanijos riterio vardas. Kaip rašoma pranešime, „mes ir visas pasaulis matėm, ką padarė Britanija.... jų siekius apdovanoti Salmaną Rushdie, kuris įžeidė ir pažemino islamą“.

Ieškomi teroristai

Siekdami nustatyti penktadienį Londono gatvėse du užminuotus automobilius palikusių teroristų tapatybes, policijos atstovai peržiūri visų Londono gatvėse įrengtų videokamerų įrašus. Buvusio Skotland Jardo antiteroristinio būrio vadovo Džono O’Connoro teigimu, Londono gyventojams labai pasisekė, nes penktadienį aptikti sprogstamieji įtaisai leidžia manyti, kad tai galėjo būti nepavykęs mirtininko rengtas teroristinis išpuolis, praneša BBC.

Šeštadienį Didžiosios Britanijos premjeru neseniai tapusio Gordono Browno vyriausybė susirinko į nepaprastųjų situacijų komiteto, dar žinomo kaip “Kobra”, posėdį.

Kaip praneša BBC, antrosios užminuotos mašinos suradimas leidžia teigti, kad prie šio išpuolio gali būti prisidėjusi „Al Qaeda“, kurios organizuojamiems išpuoliams būdingi vienu metu vykstantys koordinuoti sprogimai.

Neseniai Vakarų žvalgybos tarnybos gavo informaciją, jog džihado grupuotės svarsto naujų teroristinių išpuolių organizavimą Didžiojoje Britanijoje.

Tačiau, kaip pažymi Didžiosios Britanijos valdžios atstovai, jokių tikslių duomenų nebuvo gauta ir iki šiol niekas neprisiėmė atsakomybės už Londone bandytą įvykdyti teroristinį išpuolį.

Penktadienį Specialusis Skotland Jardo būrys aptiko ir nukenksmino du galingus ir analogiškai pagamintus sprogstamuosius įtaisus, kuriuose buvo benzino pilni kanistrai, dujų balionai ir didelis kiekis vinių. Sprogstamieji įtaisai buvo padėti dvejose sidabrinės ir mėlynos spalvos “Mercedes-280” markės automobiliuose.

Niujorke - sustiprintas saugumas

Kaip penktadienį pranešė Niujorko policijos viršininkas R. Kelly, gavus pranešimus apie Didžiosios Britanijos sostinėje aptiktus didelio galingumo sprogstamuosius įtaisus, sustiprinta apsaugą visose turistų gausiai lankomose vietose.

Be to, sustiprintas patruliavimas miesto metro bei kitose miesto transporto linijose, taip pat padidinta tiltų ir miesto garažų, kuriuose tikrinami visi įtartini automobiliai, apsauga.

Niujorko meras M. Bloombergas pranešė, kad, nors priežasčių nerimauti nėra, bet Niujorkas du kartus – 1993 m. ir 2001 m.- tapo teroristinių išpuolių vieta, todėl saugumo sustiprinimas yra “normali reakcija” į pranešimus apie galimus teroristinius išpuolius kituose didžiuosiuose pasaulio miestuose.

M. Bloombergas pažymėjo, kad, vykdant programą, susijusią su patirties kovojant su terorizmu perdavimu kitų miestų atstovams, Niujorko policija turi savo atstovus daugelyje kitų didmiesčių. Šiuo metu Niujorke laukiama žinių iš Londone esančio Niujorko policijos atstovo.