D. Trumpas Manhatano baudžiamajame teisme pasirodė pirmadienį. Vos tik procesas įsibėgėjo, respublikonas pastebėtas ne kartą saldžiai beužsnūstantis, rašo „New York Times“ žurnalistė Maggie Haberman ir dar mažiausiai vienas teisme dalyvavęs reporteris.

„New York Times“ tiriamosios žurnalistikos reporterė Sussane Craig taip pat tikina savo akimis mačiusi teisme „lūžinėjantį“ D. Trumpą. Per interviu MSNBC ji atskleidė pastebėjusi buvusį prezidentą įtartinai „nunarinus galvą“, o tada staiga – tarsi pabudus – sugrįžtant į normalią padėtį.

Socialinė žiniasklaida nepraleido progos tuo pasinaudoti, X tinkle pradėjo sparčiai populiarėti tokios grotažymės kaip #SleepyDon ir #SleepyDonald.

„Niekada neteko girdėti apie pirmąją teismo dieną salėje užsnūdusį atsakovą“, – socialiniame tinkle X parašė kadaise D. Trumpo atleistas buvęs JAV prokuroras Preetas Bharara.

„Trumpas užmigo per savo baudžiamosios bylos svarstymą teisme. Panašu, kad miegalius Donas prezidento pareigoms jau per senas. Turi per mažai energijos“, – pakomentavo advokatas ir teisės specialistas Tristanas Snellas.

D. Trumpo rinkimų kampanija suskubo neigti pasirodžiusią informaciją apie, esą, teisme užsnūdusį buvusį JAV prezidentą“ – pareiškė, kad tai „100% melagienos“.

Respublikonas D. Trumpas pirmadienį atvyko į Niujorko teismą. Tai svarbi akimirka JAV istorijoje, nes jis yra pirmasis buvęs prezidentas, kuriam gresia baudžiamasis teismas.

Donaldas Trumpas teisme

Skandalų persekiojamas 77 metų D. Trumpas ryšėjo jam įprastą raudoną kaklaraištį ir vilkėjo tamsiai mėlyną eilutę. Anksčiau jis buvo pastebėtas išvykstantis iš „Trump Tower“ dangoraižio į Manhatano baudžiamąjį teismą ir mojantis.

D. Trumpas kaltinamas suklastojęs verslo įrašus, kad nuslėptų tariamą seksualinį ryšį su filmų suaugusiesiems aktore Stormy Daniels. Taip jis siekė apsaugoti savo 2016 m. rinkimų kampaniją nuo neigiamo viešumo.

Respublikonas laikėsi iššaukiančiai ir sakė miniai žurnalistų prie niūrių Manhatano teismo rūmų, kad jo teismas yra „piktinantis“ ir „puolimas prieš Ameriką“. Tada jis nužingsniavo į teismo salę, su rūsčia išraiška praėjo pro devynias medinių suolų eiles, lydimas teisininkų komandos.

Vadinamoji pinigų už tylėjimą afera yra tik viena iš keturių D. Trumpui gresiančių baudžiamųjų bylų, įskaitant istorinį baudžiamąjį persekiojimą dėl įtariamų respublikono bandymų panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus ir neleisti laimėtojui Joe Bidenui užimti pareigas.

Jei D. Trumpas būtų pripažintas kaltas mokėjęs pinigus už tylėjimą, jam gali grėsti metai kalėjimo, tačiau stebėtojai mano, jog tai mažai tikėtina. Nepaisant to, tikimybė, kad D. Trumpas taps nuteistu nusikaltėliu, paverstų lapkričio 5 d. vyksiančius rinkimams, per kuriuos jis nori nugalėti J. Bideną ir grįžti į valdžią, dar labiau nenuspėjamais.

Per rinkimų kampaniją griežtos linijos dešinysis populistas žada „kerštą“ ir jam gresiančias baudžiamąsias bylas pateikia kaip įrodymą, kad yra persekiojamas. Pirmadienį paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame D. Trumpas įspėja šalininkus, kad „jie nori atimti iš manęs laisvę, nes aš niekada jiems neleisiu atimti jūsų laisvių“.

Tęsdamas jam būdingą bravūrą, praėjusią savaitę D. Trumpas pareiškė, kad dalyvaus procese – tai labai neįprastas ir dažnai rizikingas žingsnis kaltinamiesiems.

Donaldas Trumpas

Daugiau nei 50 potencialių prisiekusiųjų atleisti, nes tvirtino negalintys būti bešališki

Daugiau nei 50 potencialių prisiekusiųjų pirmadienį buvo atleisti nuo svarbios buvusio prezidento Donaldo Trumpo bylos nagrinėjimo, nes pareiškė, kad negalės jo teisingai ir nešališkai teisti.

Niujorko teisme buvo surinkti 96 potencialūs prisiekusieji, kurie turėjo būti patikrinti, ar sugebės teisingai teisti D. Trumpą.

Viena potenciali prisiekusioji išeidama iš teismo, kurio posėdis šiandien buvo atidėtas ir bus atnaujintas antradienį 9.30 val. ryto (13.30 val. Grinvičo laiku), pasakė: „Aš tiesiog negalėjau to padaryti“.

Mažiausiai devyni kiti potencialūs prisiekusieji buvo atleisti pakėlę ranką, kai teisėjas Juanas Merchanas paklausė, ar jie negali atlikti pareigos dėl kokių nors kitų priežasčių.

Atsitiktine tvarka atrinktai 18 būsimų prisiekusiųjų grupei buvo pateikti iš anksto suderinti atrankos klausimai, apimantys išsilavinimą, naujienų vartojimo įpročius, pomėgius ir gebėjimą būti neutraliems.

J. Merchanas sakė, kad yra sąrašas, kuriame – iki 500 Manhatano gyventojų, iš kurių teismas gali sudaryti prisiekusiųjų žiuri, teisiantį vieną žymiausių ir prieštaringiausiai vertinamų žmonių pasaulyje.

Prisiekusieji turi atsakyti į klausimyną, kuriame, be kita ko, klausiama, ar jie nėra su D. Trumpu siejamų kraštutinių dešiniųjų organizacijų nariai.

Manhatane vykstant teismo procesui aplink teismo salę buvo sutelkta daugiau nei dešimt teismo pareigūnų, o D. Trumpas ištempęs kaklą stengėsi pamatyti galimus prisiekusiuosius.

12 prisiekusiųjų, kuriems suteiktas anonimiškumas, siekiant apsaugoti juos nuo, teisėjo teigimu, kyšininkavimo ar net fizinės žalos pavojaus, atranka, kaip manoma, bus sudėtingas procesas. Pasak vieno iš D. Trumpo advokatų, jis gali trukti iki dviejų savaičių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)