Didžiausių pasaulio ekonomikų susitikimą nustelbė Rusijos invazija į kaimyninę šalį, abiem pusėms tęsiant mūšį be reikšmingų pokyčių.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo teigė, jog V. Putinas trečiadienį telefonu jam pasakė, kad jo dalyvavimas dviejų dienų susitikime kurortinėje Balio saloje tebekybo ant klaustuko.

„Jis (Putinas) norėjo dalyvauti, bet šiuo metu negali apsispręsti“, – penktadienį publikuotame interviu vietos laikraščiui „Kompas“ sakė J. Widodo.

Rugpjūtį jis pareiškė, kad Rusijos lyderis priėmė Džakartos kvietimą į viršūnių susitikimą lapkričio 15–16 dienomis, nepaisant Vakarų spaudimo neleisti Maskvai jame dalyvauti ir didėjančios Kremliaus tarptautinės izoliacijos.

Tačiau kariaujančios pusės tebėra įsitraukusios į užsitęsusį konfliktą, dėl kurio, Kyjivo teigimu, artėjant žiemai 4,5 mln. ukrainiečių liko be elektros.

Indonezija laikosi neutralios užsienio politikos Rusijos karo atžvilgiu ir į aukščiausiojo lygio susitikimą pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kuris, kaip tikimasi, dalyvaus vaizdo ryšiu.

Ukraina nėra G-20 grupės narė.

V. Zelenskis pagrasino boikotuoti viršūnių susitikimą, jei jame dalyvaus V. Putinas.

„Jei jame dalyvaus Rusijos Federacijos vadovas, Ukraina nedalyvautų“, – sakė jis ketvirtadienį Kyjive surengtoje spaudos konferencijoje.

Trečiadienį kalbėdami telefonu V. Putinas ir J. Widodo taip pat aptarė susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto per Juodąją jūrą, prie kurio Rusija vėl prisijungė šią savaitę, sakė Indonezijos lyderis.

Susitarimo, sudaryto tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai, numatyta atnaujinimo data – lapkričio 19 diena, praėjus trims dienoms po G-20 aukščiausiojo lygio susitikimo pabaigos.

Maskva teigė dar nenusprendusi, ar sutiks pratęsti susitarimą.

V. Zelenskis ir J. Widodo ketvirtadienį telefonu kalbėjosi apie pasirengimą Balyje vyksiančiam lyderių susitikimui bei palietė susitarimo dėl grūdų temą, tviteryje pranešė Ukrainos vadovas.

Indonezija paragino taikiai išspręsti nuo vasario trunkančią Rusijos invaziją į Ukrainą, o šalies prezidentas tapo pirmuoju Azijos vadovu, nuo karo pradžios apsilankiusiu ir Kyjive, ir Maskvoje.

J. Widodo teigimu, 17 G-20 lyderių jau patvirtino savo dalyvavimą viršūnių susitikime, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną ir Kinijos vadovą Xi Jinpingą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją