Per antradienio protestą dėl įstatymo, kuriuo, pasak kritikų, paralyžiuojama šalies kovos su korupcija agentūra, demonstrantai susirėmė su policija.

Džakartos ligoninės „Pertamina“ pareigūnai sakė, kad joje gydomi 88 studentai, kurie patyrė įvairių sužeidimų, nuo kaulų lūžių iki galvos traumų ir kvėpavimo sutrikimų dėl ašarinių dujų.

Antradienį tūkstančius prie šalies parlamento protestavusių ir akmenis svaidžiusių studentų policija vaikė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis. Protestas buvo išvaikytas prieš pat vidurnaktį.

Trečiadienį ryte miesto darbuotojai rinko akmenis, plastikinius butelius, transparantus ir kitas po protesto likusias šiukšles.

Studentai panašius protestus, per kuriuos buvo susirėmimų su policija, antradienį surengė ir kituose šalies miestuose, įskaitant Bandungą, Džokjakartą, Malangą, Palembangą ir Medaną. Kelios studentų grupės pažadėjo trečiadienį grįžti į gatves ir daryti tai tol, kol naujasis įstatymas bus atšauktas.

Kritikai sako, kad praėjusią savaitę parlamente priimtu įstatymu apkarpomi Korupcijos išnaikinimo komisijos, kuri yra svarbi institucija kovoje su šalyje išsikerojusiu kyšininkavimu, įgaliojimai.

Naujojo įstatymo sukeltos netikėtos pasekmės, išryškinančios Indonezijos sunkumus, patiriamus keičiant savo, kaip korupcijos apimtos šalies, įvaizdį, kelia grėsmę pasitikėjimui prezidentu Joko Widodo, neseniai po kampanijos už „švarų“ valdymą užsitikrinusiu antrą kadenciją.

Korupcija 270 mln. gyventojų turinčioje Indonezijoje labai išsikerojusi ir Korupcijos išnaikinimo komisiją – vieną iš nedaugelio veiksmingų šalies institucijų – dažnai užsipuola įstatymų leidėjai, norintys mažinti jos galias.

Nuo 2002 metų, kai buvo įsteigta nepriklausoma kovos su korupcija komisija, buvo areštuota šimtai pareigūnų iš įvairių valdžios sričių. Komisija buvo įsteigta reikalaujant žmonėms, per reformų judėjimą po ilgamečio diktatoriško lyderio Suharto nušalinimo.

Aktyvistai sako, kad naujuoju įstatymu sumažinami vienos patikimiausių viešų institucijų įgaliojimai šalyje, kur policija ir parlamentas daugelio laikomi labai korumpuotais.

Įstatymu taip pat suvaržyta komisijos nepriklausomybė, jos tyrėjai tampa valstybės tarnautojais, kuriems reikia valstybinių institucijų, įskaitant policiją, pritarimo.

Nauji protestai nėra susiję su kokia nors konkrečia partija ar grupe; jiems vadovauja studentai, kurie istoriškai buvo politinių permainų varomoji jėga. Studentų demonstracijos 1998 metais išprovokavo įvykius, kurie nulėmė Suharto atsistatydinimą.

Šios savaitės demonstracijų dalyviai reikalauja, kad Joko Widodo išleistų vyriausybės nurodymą, kuriuo būtų pakeistas minimas įstatymas.

Protestuotojai taip pat ragino parlamentą atidėti balsavimus dėl naujo baudžiamojo kodekso, kuriuo būtų kriminalizuota daug seksualinio elgesio modelių arba sugriežtintos bausmės už juos. Oponentai sako, kad siūlomas baudžiamasis kodeksas kelia grėsmę demokratijai, juo diskriminuojamos mažumos.

Be to, raginama atidėti įstatymų projektus dėl kasybos, žemės ir darbo.

Atsižvelgęs į visuomenės susirūpinimą Joko Widodo antradienį susitiko su įstatymų leidėjais, kurių kadencija baigsis šio mėnesio pabaigoje, ir paragino juos atidėti balsavimus dėl minėtų įstatymų projektų. Parlamentarai su tuo sutiko.

Pasak kritikų, baudžiamojo kodekso įstatymo projekte yra straipsnių, kuriais pažeidžiamos moterų, religinių mažumų, lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių teisės, žodžio ir susirinkimų laisvės.

Dėl planuojamų pakeitimų Australija patikslino savo rekomendacijas keliautojams ir dabar perspėja turistus dėl pavojų, su kuriais jie gali susidurti Indonezijoje dėl nesantuokinių ar homoseksualių lytinių santykių, jei minimas įstatymo projektas bus priimtas.