Tai buvo patys sunkiausi kaltinimai iš daugelio kitų, pateiktų 11 tūkst. puslapių apimties byloje 22 metų pakistaniečiui M.A.A.Kasabui, kuris buvo suimtas per 2008 metų lapkritį vykusias didelio masto teroristines atakas, nusinešusias 166 žmonių gyvybes.

Teisėjas pareiškė, kad M.A.A.Kasabas buvo apmokytas Pakistane vykdyti karo veiksmus prieš Indiją ir kad yra tiesiogiai arba kolektyviai atsakingas už 52 žmonių nužudymą traukinių stotyje. Tas incidentas buvo vienas iš kruviniausių Mumbajaus tragedijos epizodų.

Ilgus baltus marškinius, kokie dėvimi jo gimtajame Pandžabe, vilkintis kaltinamasis nejudėdamas stovėjo specialioje kalėjimo teismo salėje, kol buvo skaitomas verdiktas.

Nuosprendis jam bus paskelbtas antradienį. Už nužudymus ir karo veiksmus M.A.A.Kasabui gresia mirties nuosprendis.

Indijos piliečiai Fahimas Ansari ir Sabauddinas Ahmedas, kuriems buvo pateikti kaltinimai dėl logistinės pagalbos teikimo užpuolikams ir jų aprūpinimo pačių nubraižytais Mumbajaus žemėlapiais, buvo pripažinti nekaltais. Šis sprendimas tapo dideliu akibrokštu prokurorams.

Beveik niekas neabejojo, kad M.A.A.Kasabas bus pripažintas kaltu, nes prokurorai teismui pateikė daugybę įrodymų, tarp jų DNR ir pirštų atspaudų tyrimų išvadų, apsaugos kamerų nufilmuotų vaizdo įrašų ir nuotraukų, taip pat daugiau nei 600 liudininkų parodymus.

Prokurorai nurodė, kad M.A.A.Kasabas buvo vienoje iš labiausiai įsimintinų per tuos išpuolius padarytų nuotraukų matomas traukinių stotyje, nešantis kuprinę ir laikantis Kalašnikovo automatą.

Pakistanietis iš pradžių neigė šiuos kaltinimus, vėliau pripažino savo kaltę, tačiau galiausiai vėl grįžo prie savo pradinės pozicijos, teigdamas, kad jam pateikti kaltinimai buvo sufabrikuoti policijos.

Kaltinamojo advokatas K.P.Pawaras sakė, kad M.A.A.Kasabo prisipažinimas yra "ne kas kitą, tik prokurorų manipuliacijomis sufabrikuotas dokumentas" ir kad jis įrodęs, jog jo klientui pateikti kaltinimai yra "neįmanomi".

Praėjusių metų balandį pradėtos bylos užbaigimas yra svarbus žingsnis, galintis atkurti pasitikėjimą Mumbajuje, kurį smarkiai sukrėtė atakos trijuose prabangiuose viešbučiuose, geležinkelio stotyje, viename turistų dažnai lankomame restorane ir žydų kultūros centre.

Prieš prasidedant specialiam teismo posėdžiui Mumbajaus centre esančiame kalėjime, policija iš abiejų pusių užtvėrė tą gatvę, o aplink patruliavo neperšaunamas liemenes dėvintys specialiųjų pajėgų kariai, ginkluoti šautuvai ir raketiniais granatsvaidžiais.

Prie to pastato susirinko daug žurnalistų, o U.Nikamas ir K.P.Pawaras buvo pastebėti įeinantys vidun prieš prasidedant teismo posėdžiui.

Indijoje daugelis įsitikinę, kad šis teismas buvo nereikalingas, nes turima labai daug įtariamojo kaltės įrodymų, tačiau pareigūnai reikalavo, kad būtų vykdomas įprastas teisminis procesas.

Nukentėjusiems per tas atakas baigsis 18 mėnesių trukęs netikrumas, o daugelis jų reikalauja, kad M.A.A.Kasabui būtų skirta ir kuo greičiau įvykdyta mirties bausmė.

"Jis turėtų būti pakartas lapkričio 26 dieną, kad mes kasmet galėtume švęsti ta proga", - devynerių metų mergaitės, kuri buvo pašauta į koją traukinių stotyje, tėvas sakė dienraščiui "Times of India".

M.A.A.Kasabas, kuris buvo suimtas, kai spruko pavogtu automobiliu po susišaudymo prie vienos policijos kelio užkardos, yra vienintelis likęs gyvas iš įtariamų ginkluotų užpuolikų.

Kiti buvo nukauti Indijos saugumo pajėgų ir slapta palaidoti anksčiau šiais metais po ilgai trukusio ginčo, kaip pasielgti su jų palaikais.

Prieš maždaug savaitę smarkiausiai per tas atakas nukentėjęs Mumbajaus viešbutis "Oberoi Trident" vėl pradėjo priiminėti svečius.

Dėl išpuolių Mumbajuje buvo įšaldytos Indijos ir Pakistano taikos derybos, tačiau pastaruoju metu jau žengta kai kurių atsargių žingsnių dėl to dialogo atnaujinimo.