Kiekvieną žiemą sostinę apimantis smogas susiformuoja dėl ūkininkų deginamų pasėlių ražienų, transporto priemonių ir gamyklų išmetamų dujų.

Tarptautinė stebėsenos kompanija „IQAir“ teigia, kad penktadienį sveikatai pavojingos PM 2,5 taršos, sukeliamos galinčių giliai prasiskverbti į kvėpavimo organus smulkių kietųjų dalelių, lygis buvo beveik 25 kartus didesnis už Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą paros maksimumą.

Naujojo Delio vyriausiasis ministras Arvindas Kejriwalas sulaukė gyventojų ir politinių oponentų kritikos dėl nesugebėjimo įveikti šios krizės.

Jis pranešė, kad nuo šeštadienio bus uždarytos pradinės mokyklos, kol „pagerės padėtis dėl taršos“.

„Joks vaikas jokiu būdu neturėtų kentėti“, – žurnalistams teigė A. Kejriwalas.

Indijos sostinė dažnai yra vadinamas vienu labiausiai užterštų miestų pasaulyje. Penktadienį jis ir vėl atsidūrė „IQAir“ reitingo sąrašo viršuje kaip prasčiausią oro kokybę turintis miestas.

Žurnalas „Lancet“ 2020 metais rašė, kad 2019-aisiais Naujajame Delyje dėl oro taršos mirė beveik 17,5 tūkst. žmonių.

Vietinės valdžios institucijos dažnai skelbia įvairius planus, turinčius padėti sumažinti oro taršą, pavyzdžiui, stabdyti statybų darbus, tačiau jų rezultatas menkavertis.

Šiaurės Indijoje dešimtys tūkstančių ūkininkų kiekvienos žiemos pradžioje, nuėmę ryžių derlių, ima deginti ražienas savo laukuose.

Šių laužų dūmai pasiekia daugiau kaip 20 mln. gyventojų turintį Naująjį Delį, kur didina užterštumo lygį ir visuomenės sveikatos krizę.

Tačiau problema išlieka, nepaisant draudimų ir įvairiausių pastangų įtikinti ūkininkus naudoti kitus laukų valymo būdus.

Smogo problema Naujajame Delyje taip pat sulaukė pasipiktinimo iš politikų.

A. Kejriwalas paragino nutraukti „kaltinimų žaidimus ir badymą pirštu“ dėl atsakomybės kovojant su smogu po to, kai Indijos aplinkos ministras sukritikavo Naujojo Delio vyriausiojo ministro vadovaujamą partiją „Aam Aadmi“, daugėjant atvejų, kai ūkininkai degina ražienas.

„Tai nepadės ieškant sprendimų. Mes galime kaltinti juos, o jie gali kaltinti mus, bet tai prie nieko neprivestų“, – sakė A. Kejriwalas.

„Ūkininkams reikia sprendimų, – pridūrė jis. – Kai jie gaus sprendimą, jie nustos deginti ražienas.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją