R. Gandhi yra svarbiausios Indijos politinės dinastijos atžala, todėl jo sugrąžinimą į postą sveikino kiti Kongreso partijos nariai. Ši partija kadaise buvo dominuojanti, bet pastaruosius dvejus rinkimus pralaimėjo N. Modi partijai „Bharatiya Janata“ (BJP).

R. Gandhi diskvalifikacija „nustojo galioti priklausomai nuo tolesnių teismo sprendimų“, – pareiškė žemųjų parlamento rūmų generalinis sekretorius Utpalas Kumaras Singhas.

53 metų Kongreso partijos lyderis kovą buvo nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme byloje, kurią kritikai įvertino kaip siekį užgniaužti politinę opoziciją didžiausioje pasaulio demokratinėje šalyje.

Nuosprendis buvo priimtas dėl pastabos, išsakytos per 2019 metų rinkimų kampaniją, kai R. Gandhi paklausė, kodėl „visi vagys turi Modi pavardę“.

Jo komentarai buvo vertinami kaip įžeidimas premjerui ir visiems asmenims, turintiems tokią pačią pavardę, kuri siejama su žemesnėmis Indijos kastų sistemos pakopomis.

Asmenys, nuteisti laisvės atėmimo bausme dvejiems ar daugiau metų, negali būti Indijos parlamento nariais, todėl kovo mėnesį R. Gandhi buvo pašalintas iš parlamento, tačiau į kalėjimą nepateko, nes kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą Naujajame Delyje.

Kongreso partijos vadovas Mallikarjunas Kharge sakė, kad tai „sveikintinas žingsnis“, ir paragino vyriausybę sutelkti dėmesį į „valdymą, o ne demokratijos griovimą, taikantis į opozicijos lyderius“.

Dar pirmadienio popietę R. Gandhi turėtų sugrįžti į žemuosius parlamento rūmus, kuriuose jis posėdžiauja kaip pietinės Keralos valstijos atstovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją