Kaip rašoma laikraštyje "The Times of India", karantinas paskelbtas dviejuose kaimuose: Bhanpure ir Harkote; iš ten gyvenančių žmonių analizei paimta kraujo; bus atliekami biocheminiai tyrimai, kurie po dviejų parų turėtų patvirtinti ar paneigti maro faktą.

Pareigūnai patvirtino, kad Himačal Pradešo valstijos miestuose Rorų ir Džubale, esančiuose už 100 kilometrų į rytus nuo valstijos sostinės Simlos, apie 4 tūkstančiai žmonių stovi eilėse prie medicinos centrų ir ligoninių, kad gautų antibiotikų.

"Padėtis nuolat stebima, išplatinta apie 170 tūkstančių kapsulių su antibiotikais, minėtos ligos pasireiškimo rajonuose", - tvirtino valstijos sveikatos ministras Dž.Nada.

Mokyklos ir kolegijos minėtame regione uždarytos; gydytojams uždrausta imti atostogas. Gyventojams patariama 5-7 dienas būti namie ir vengti kontaktų.

Marą sukelia bakterija Yersinia pestis, jas platina graužikų blusos. Dabar sergančiųjų ligos eiga primena plaučių marą, kai užkratas patenka į kraują ir užkrečia visą organizmą. Tiesa, esama abejojančių, jog tai maras. Mat, dabar minimos epidemijos apimtos valstijos. Himačalas ir Utarančalas yra Himalajuose, kur dabar vyrauja šalčiai, o minėtos bacilos klesti prie plius 20 laipsnių Celsijaus.

Panaši į marą epidemiją neseniai buvo Mamlos kaime Maharaštros valstijoje, kur vienas po kito mirė apie 200 žmonių, nors medikų tyrimai nepatvirtino, jog tai buvo maras.