Užregistravus 50 000 mirčių per mažiau nei dvi savaites, šiuo metu jų skaičius Indijoje siekia 303 720, o bendras užsikrėtimo atvejų skaičius išaugo iki 26,7 milijono, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Indija pagal mirčių nuo COVID-19 skaičių užima trečią vietą pasaulyje po JAV ir Brazilijos.

Šioje Pietų Azijos valstybėje pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas rekordinis užsikrėtimo ir mirties atvejų paros prieaugis, o sveikatos priežiūros sistemos pajėgumai yra viršyti dėl COVID-19 pacientų antplūdžio.

Per pastarąją parą Indijoje nustatyti 4 454 mirties nuo koronaviruso atvejai – kiek mažiau nei trečiadienį, kai buvo užfiksuoti 4 529 mirties atvejai.

Naujų mirties atvejų skaičius išlieka aukštas, nors naujų susirgimų mažėja didmiesčiuose, įskaitant sostinę Naująjį Delį ir finansų centrą Mumbajų, kur, siekiant sustabdyti viruso plitimą, buvo įvestas karantinas.

„Mirtys visuomet atsiliks nuo [užsikrėtimo] atvejų... Žmonės, kuriems diagnozuota infekcija, dabar bus guldomi į ligoninę, o paskui maža dalis jų mirs, bet tai įvyks vėliau“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė universiteto „Ashoka“ biologijos profesorius Gautamas Menonas.

Daugelis ekspertų taip pat mano, kad tikrasis aukų skaičius yra daug didesnis, ypač atsižvelgiant į faktą, kad liga plinta kaimiškose vietovėse, kur gyvena didžioji dalis visų 1,3 mlrd. gyventojų, o gydymo paslaugos ir duomenų fiksavimas yra prasti.

Dėl dabartinės koronaviruso bangos su pacientų antplūdžiu sunkiai dorojasi šalies ligoninės, kur susidarė didelis deguonies ir itin svarbių vaistų trūkumas.

Krematoriumuose ir kapinėse taip pat buvo stebimos šiurpios scenos, kai ilgos eilės žmonių laukė galimybės palaidoti artimuosius ar sudeginti jų palaikus improvizuotuose laužuose.

Tuo metu Gangos upėje randama plūduriuojančių įtariamų COVID-19 aukų kūnų. Lavonų taip pat aptinkama negiliuose kapuose.

„Gangos upėje matome kūnus, kurie, panašu, nefiksuojami kaip COVIDo aukos, tačiau labai tikėtina, kad jie yra COVIDo aukos“, – pažymėjo G. Menonas.

„Nors visi sutinka, kad skaičiuojamos ne visos mirtys, kyla klausimas, koks yra to mastas, taip pat, ar skaičius nuolat buvo aukštas, ar jis išaugo tik... per pastarąsias tris savaites ar mėnesį“, – komentavo mokslininkas.

Ekspertai įspėjo, kad religinės šventės ir anksčiau šiemet surengti gausūs valstijų rinkimų mitingai galėjo tapti viruso „superplatinimo“ akcijomis ir kad masinė vakcinacija yra vienintelis ilgalaikis sprendimas.

Indijoje nuo sausio vidurio sušvirkšta kiek daugiau nei 196 mln. vakcinų nuo koronaviruso dozių, tačiau ekspertai ragina gerokai sustiprinti vakcinavimo kampaniją.

Šalis, kur įsikūrusi didžiausia pasaulyje vakcinų gamintoja, įšaldė šių preparatų eksportą, siekdama patenkinti vietos paklausą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)