„(Estų) laivų apsaugininkai ką tik išėjo į laisvę ir drauge su estų konsulu nuvyko į viešbutį“, – antradienį naujienų agentūrai BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Jis negalėjo pasakyti, kas bus toliau, ir pažymėjo, kad dokumentai tebetvarkomi.

Čenajaus teismas pirmadienį išteisino visus 35 apeliaciją pateikusius laivų apsaugininkus – 14 Estijos piliečių, šešis britus, tris ukrainiečius ir 12 indų.

Indijos pietuose esančios Tamil Nadu valstijos policija 2013 metų spalio 18 dieną Indijos teritoriniuose vandenyse areštavo amerikiečių firmos „Advanfort“ laivų apsaugos laivo „Seaman Guard Ohio“ įgulą – minimus 35 asmenis. Laive buvo rasta pusiau automatinių ginklų ir amunicijos.

Tų pačių metų gruodį visi sulaikytieji buvo apkaltinti neteisėtu kuro ir ginklų gabenimu ir neteisėtu įplaukimu į Indijos teritorinius vandenis. Pranešta, kad įgula neturėjo tinkamų dokumentų ginklams Indijos vandenyse vežti.

Nuo to laiko Indijai dėl šios bylos buvo daromas didelis diplomatinis spaudimas.

Indijos Aukščiausiasis Teismas kelias teismų instancijas perėjusią bylą gražino žemiausios instancijos teismui Tutukudyje, kuris 2016 metų sausio 11 dieną kaltinamiesiems už neteisėtą įplaukimą į Indijos teritoriją skyrė po penkerius metus įkalinimo.

2016 metų sausio pabaigoje laivų apsaugininkai nusprendė apskųsti nuosprendį ir prašyti paleidimo už užstatą. Vasario 29 dieną teismas atmetė prašymą paleisti už užstatą, bet nusprendė toliau nagrinėti apeliaciją. Posėdžiai dėl jos prasidėjo tik spalį ir baigėsi lapkričio 30-ąją. Bylos svarstymas buvo pratęstas šių metų lapkritį, teismas išklausė kaltintojus ir gynėjus. Jų argumentai buvo baigti dėstyti prieš savaitę.

19 laivų apsaugininkų atstovavęs advokatas R. Subramaniya Adityanas (R. Subramanija Aditjanas) žurnalistams priešais teismo pastatą Čenajuje sakė, kad „vyrus paleis po to, kai teismo sprendimas antradienį bus perduotas kalėjimo darbuotojams“, pirmadienį pranešė naujienų agentūra AFP.

Nepatvirtintais duomenimis, Indijos prokuratūra per 90 dienų gali apskųsti sprendimą.

23 laivų apsaugininkai užsieniečiai, įskaitant Estijos piliečius, buvo laikomi Čenajaus Pužalo kalėjime, o 12 indų – Palajankotajaus centriniame kalėjime Tamil Nadu valstijos Tirunelvelio mieste.

Pietinis Indostano pusiasalio smaigalys yra netoli svarbių prekybos kelių iš Azijos į Europą.

„Seaman Guard Ohio“ buvo užsakytas saugoti per Indijos vandenyną plaukiančius laivus, nes tuo metu buvo padidėjusi piratų užpuolimų rizika.