Prieštaringai vertinamą priemonę, apie kurią paskelbė Indijos Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Kunwaras Ratanjitas Pratapas Narainas Singhas, pradės taikyti šalies sostinėje, kur netyla protestai dėl prieš 10 dienų įvykusio 23 m. fizioterapijos studentės išprievartavimo. Po keturias valandas trukusio gaujos prievartavimo mergina su sunkiais vidiniais sužalojimais išgabenta į ligoninę Singapūre. Jos būklė kritinė.

Penktadienį numatytas policijos vadovų ir pareigūnų susitikimas su aktyvistais, kuriame bus aptariamas priemonių taikymas.

„Planuojame pradėti (identifikavimo) procesą Delyje. Prievartautojų nuotraukos, pavardės ir adresai bus įkelti ir Delio policijos interneto svetainėje“, – informavo žurnalistus K. R. P. N. Singhas.
Baiminamasi, kad paviešinus kaltais pripažintų prievartautojų tapatybę, prasidės linčo teismai. Kiti mano, kad išprievartavimams sudarant 25 proc. nusikaltimų šalyje, daugeliui bylų pasiekiant teismus tik po kelerių metų, daugybei aukų apskritai nepranešant policijai apie išprievartavimą, priemonė bus menkai veiksminga.

Kovotojai už moterų teises sumanymui pritarė.

„Teisybė, yra tokių išpuolių rizika, tačiau šiuo metu gėdą ir visuomenės atstūmimą kenčia auka, – teigė Delio socialinių tyrimų centro direktorė, Nacionalinės įgaliojimų suteikimo moterims komisijos narė Ranjana Kumari. – Pavyzdžiui, ji negali ištekėti. (Paviešinus tapatybę) prievartautojas tikrai užsitrauks gėdą. Jis negaus darbo, nesusiras būsto ir bus išstumtas iš visuomenės. Tai veiksminga įbauginimo priemonė.“

Policininkai, plakami už tai, kad nesugebėjo užkirsti kelią sekmadienio pavakare važiuojančiame autobuse įvykdytam nusikaltimui, dabar peikiami ir už susidorojimą su protestuotojais visoje Indijoje. Spaudoje pasirodė nuotraukų ir filmuotos medžiagos, kaip riaušių policija muša protestuotojus, kurie nešini plakatais su šūkiais prieš smurtą mėgino patekti į parlamentą, į oficialią Prezidento rezidenciją ir aukščiausių pareigūnų namus Delio centre. Tai sustiprina įspūdį, kad šalies vyriausybė prastai rūpinasi visuomene ir apskritai yra atitrūkusi nuo žmonių.

Šios savaitės pradžioje prezidento sūnus, valdančiosios Kongreso partijos narys Abhijitas Mukherjee buvo priverstas atsiprašyti už tai, kad pavadino protestuotojas išsidažiusiomis moterimis, neturinčiomis suvokimo apie realybę ir nerandančiomis užsiėmimo. Incidentas atskleidė gilų Indijos visuomenės susiskaldymą. 

Šalyje itin daug seksualinių nusikaltimų, o moterys dažnai kaltinamos pačios išprovokavusios prievartautojus neatsakingu, nederamu elgesiu.