Masinės apsiprausos šventė Kumbhamela prasidės pirmadienį šiaurės Indijoje ir tęsis 55 dienas. Į hinduistams šventos upės vandenis įsibris pelenais kūnus išsitepę nuogi šventieji asketai, religijos reikalus menkai išmanančios tarptautinės garsenybės, taip pat milijonai eilinių indų.

Kas trejus metus pakaitomis keturiuose Indijos šventuosiuose miestuose vykstanti Kumbhamelos (puodynės sambūrio arba mugės) šventė kaskart tampa unikaliu spalvų, triukšmo ir hinduistų religinio pasišventimo reginiu, ypač svarbiausiomis religinės apsiprausos dienomis.

Maldininkai, tikintys, kad apsiprausę šventosios Gangos vandenyje jie apvalo savo sielas, jau pradėjo rinktis Alahabado mieste; milijonai jų yra pakeliui, traukdami į improvizuotas apgyvendinimo vietas ir stovyklas.

„Mums didžiausias iššūkis - užtikrinti, kad svarbiausiomis dienomis suteiktume galimybę apsiprausti kiekvienam žmogui, nesukeliant spūsčių", - vyriausiasis Alahabado administratorius Deveshas Chaturvedi sakė naujienų agentūrai AFP.

Viešosios tvarkos prižiūrėtojų laukia milžiniškas darbas, žinant, kad 2003 metais per Kumbhamelos apeigas Indijos vakariniame Nasiko mieste buvo negyvai sutrypti 45 žmonės.

Alahabadas, įsikūręs Jamunos ir Gangos upių santakoje šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje, paskutinį kartą Kumbhamelos sostine tapo 2001 metais, tačiau tąsyk 110 mln. piligrimų viešnagė šiame mieste praėjo be didesnių incidentų.

Organizatoriai ruošiasi ir šį kartą priimti ne mažiau žmonių, kai kasdien atvyksta vidutiniškai po du milijonus maldininkų.

Tvarką prižiūrės iš viso 12 tūkst. policininkų. Organizatoriai įrengė 35 tūkst. tualetų, 14 medicinos centrų, 22 tūkst. gatvės žibintų, nutiesė 150 kilometrų laikinų kelių, pastatė 18 tiltų ir naujus nutekamųjų vandenų valymo įrenginius.

„Taip pat pirmąkart per mūsų saugumo operacijas naudosime (šiuolaikines) technologijas, - nurodė D.Chaturvedi. - Strategiškai svarbiose vietose įrengėme stebėjimo kameras."

Beveik 7 000 autobusų ir 750 traukinių gabens žmones į ir iš pagrindinės apsiprausos vietos, kur buvo įrengti treji didžiuliai laiptai (ghatai), kuriais piligrimai galės nusileisti stačiu šlaitu į šventą, tačiau smarkiai užterštą upę.

Daugelis hinduistų jį geria, o kiti prisipila į butelius ir parsiveža namo, kur laiko kaip atminimą arba padovanoja artimiesiems.

Šiemet pagrindinės apsiprausos dienos bus sausio 14-oji, 27-oji, vasario 10-oji, 25-oji ir kovo 10-oji.

Šių apeigų kulminacija sutaps su Vasant Pančami švente, šiemet išpuolanti vasario 15-ąją, per kurią garbinama Brahmos sutuoktinė deivė Sarasvatė - žinių, muzikos, meno ir kultūros globėja. Tuo metu apsiprausos ceremonijose, kaip numatoma, dalyvaus apie 20 mln. žmonių.

Ši šventė - vienintelė proga pamatyti šimtus vienoje vietoje susirinkusių nuogųjų, arba naga sadhų, laikomų hinduizmo sergėtojais, kurie šiaip gyvena atsiskyrę nuo pasaulio kalnuose, urvuose ir komunose Himalajuose bei kituose Indijos regionuose.

Sadhūs, kuriuos tikintieji laiko dievų atstovais žemėje, paprastai vaikšto pusnuogiai, išsitepę pelenais ir nešiojasi ritualinius kardus arba tridančius.

Nuogieji sadhūs įnirtingai gina savo teisę apsiprausti Gangos vandenyse pačią iškilmingiausią Kumbhamelos akimirką.

Šios apeigos susijusios su mitu apie nemirtingumo gėrimo (amritos) puodynę (kumbhą), kurią dievai ir jų priešininkai demonai - asurai išgavo plakdami pieno vandenyną. Puodynę iš pradžių užgrobė asurai, tačiau Indros sūnus Džajanta pasivertęs paukščiu ją paveržė, ir prasidėjo 12 dienų trukusios gaudynės, kurių metu keturi amritos lašai nutiško Prajage (dabartiniame Alahabade), Haridvare, Udžaine ir Nasike.

Ant Gangos ir jos intakų, tarp jų ir per Delį tekančios smarkiai užterštos Jamunos, krantų įsikūrusios įmonės buvo perspėtos nepažeidinėti dažnai nepaisomų taršos taisyklių; aukščiau prieš srovę esančios užtvankos bus atidarytos, mėginant praskiesti užterštą vandenį.

Šventės vietoje buvo uždrausta naudotis plastikinius maišelius, piligrimų prašoma apsiprausiant nenaudoti muilo, taip pat nemėtyti į upę religinių atributų, tokių kaip girliandos ir smilkalų lazdelės.

Šiemet tarp Kumbhameloje dalyvausiančių garsenybių bus Didžiosios Britanijos kino žvaigždė Catherine Zeta-Jones, kuri, kaip pranešama, trokšta pasekti anksčiau šiose apeigose dalyvavusių pramogų pasaulio pažibų, tokių kaip Madonna, Pierce'as Brosnanas ir Sharon Stone, pavyzdžiu.

Pagal maldininkų skaičių su Kumbhamela gali lygintis tik musulmonų hadžas Saudo Arabijoje - piligriminė kelionė į Meką, laikomą vienu iš penkių islamo stulpų; į ją bent kartą gyvenimą turi leistis kiekvienas tai gebantis padaryti musulmonas.

2012 metais hadžo apeigose dalyvavo 3,1 mln. žmonių.