Indija skyrė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ vietos padaliniui beveik 8 mln. JAV dolerių (7,8 mln. eurų) baudą, atlikusi tyrimą dėl jos finansavimo, kurį šį grupė vadino „raganų medžiokle“.

2020 metais „Amnesty“ sąskaitos vietos bankuose buvo įšaldytos vykdant tyrimą. Dėl to grupė buvo priversta atleisti darbuotojų, sustabdyti savo vykdomas kampanijas ir tyrimus.

Indijos įstatymų priežiūros direktoratas, atsakingas už finansinių nusikaltimų tyrimus, penktadienį pareiškė, kad „Amnesty“ pažeidė finansavimo iš užsienio įstatymus, nukreipdama iš užsienio gaunamas lėšas savo vietos veiklai plėsti.

Agentūros pranešime sakoma, kad „Amnesty India“ buvo skirta 6,5 mln. JAV dolerių (6,38 mln. eurų) bauda už neteisėtų lėšų iš užsienio gavimą, o buvusiam grupės generaliniam direktoriui Aakarui Pateliui buvo skirta papildoma 1,3 mln. dolerių (1,28 mln. eurų) bauda.

Įstatymų priežiūros direktorato naujausių veiksmų „Amnesty“ kol kas nekomentavo.

Tačiau 2020 metais grupė teigė, kad nurodymas įšaldyti jos sąskaitas buvo dalis „nesiliaujančios raganų medžioklės prieš žmogaus teisių organizacijas, vykdomos Indijos vyriausybės dėl nepagrįstų ir motyvuotų kaltinimų“.

Kaip prezidento Vladimiro Putino vadovaujamoje Rusijoje ar premjero Viktoro Orbano vadovaujamoje Vengrijoje, kritikai sako, kad N. Modi vyriausybė stengiasi spausti žmogaus teisių grupes, itin priekabiai tikrindama jų finansus ir blokuodama lėšų iš užsienio gavimą.

2015 metais, praėjus metams po N. Modi atėjimo į valdžią, Indijos vyriausybė įšaldė aplinkosaugos aktyvistų organizacijos „Greenpeace“ Indijos padalinio sąskaitas.

2016 metais „Amnesty“ buvo pareikšti kaltinimai antivyriausybine veikla dėl vieno renginio, kuriame buvo diskutuojama apie žmogaus teisių pažeidimus Kašmyre. Vėliau šie kaltinimai buvo panaikinti.

Įstatymų priežiūros direktoratas 2018 metais surengė reidą „Amnesty“ biure Bangalore. Teisių organizacija nurodė, kad tyrėjai vėliau pasirinktinai nutekino žiniasklaidai kai kuriuos paimtus dokumentus.

Aa. Pateliui anksčiau šiais metais nebuvo leista išskristi į Jungtines Valstijas dėl vyriausybės teisinių veiksmų prieš jo organizaciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją