Pranešama, kad lyderiui mirus, jo artimieji namuose skandavo prieš Indiją nukreiptus šūkius ir uždengė palaikus Pakistano vėliava.

Įtampa šioje Himalajų teritorijoje, dėl kurios ginčijasi Indija ir Pakistanas, padidėjo trečiadienį Šrynagare mirus įtakingam pasipriešinimo lyderiui Syedui Ali Geelani. Jam buvo 92 metai.

Kašmyro policija paskelbė, kad šeštadienį buvo užregistruota Geelani šeimai iškelta byla pagal Neteisėtos veiklos prevencijos įstatymą, iš esmės leidžiantį žmones sulaikyti neribotam laikui be teismo.

Įtariamieji kol kas nesulaikyti.

S. A. Geelani sūnus Naseemas Geelani įtarimų neneigė, bet pakartojo, kad policija kelios valandos po tėvo mirties paėmė jo palaikus ir nakčia jį palaidojo, neleisdama šeimai atlikti paskutinių apeigų.

Policija šiuos kaltinimus atmetė.

Socialinėje žiniasklaidoje išplatintame vaizdo įraše matyti lyderio kūnas, uždengtas Pakistano vėliava. Taip pat matyti, kaip policininkai per susistumdymą su šeimos nariais paima palaikus. Fone girdėjosi skandavimas „Mes norime laisvės“.

Valdžia sekmadienį sušvelnino suvaržymus judėjimui, įvestus Kašmyre siekiant palaikyti tvarką po S. A. Geelani mirties. Interneto ir mobiliojo ryšio apribojimai buvo sušvelninti šeštadienį.

Regione populiarus S. A. Geelani daugiau kaip penkis dešimtmečius kovojo už kašmyriečių apsisprendimo teisę. Jam mirus Pakistanas paskelbė vienos dienos gedulą. Visame Pakistane ir Turkijoje vyko laidotuvių maldos už velionį lyderį.

Šrynagare Indijos kariai saugo S. A. Geelani kapą, niekam neleisdami prisiartinti.

2019-aisiais Naujajam Deliui panaikinus pusiau autonominį Kašmyro statusą ir įvedus tiesioginį valdymą, daugiausia musulmonų gyvenamame regione rusena pyktis.

Indija aptakiai suformuluotą minėtą įstatymą jau yra panaudojusi prieš tūkstančius Kašmyro gyventojų, žurnalistų ir disidentų, teigia aktyvistai.

Sukilėlių grupės jau dešimtmečius kovoja su Indijos pajėgomis, reikalaudamos nepriklausomybės šiai teritorijai arba jos susijungimo su Pakistanu. Per kovas jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, daugiausia civilių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)