Pirmadienį Indijos užsienio reikalų sekretorė Sujatha Singh Pakistano diplomatus įspėjo, kad derybas galima vesti arba su Deliu arba su Kašmyro separatistais, tačiau ne su abiem pusėm iš karto. Paaiškėjus, kad Islamabadas ignoravo įspėjimą, Indijos vyriausybė atšaukė kitą savaitę planuotą užsienio reikalų ministrų susitikimą diskusijai dėl Kašmyro statuso atnaujinimo.

Pakistano vyriausybės atstovai Indijos sprendimą pavadino "didžiuliu žingsniu atgal" ir teigė, kad konsultacijos su Kašmyro lyderiais yra tradicinė praktika prieš derybas su Indija. Indijos užsienio reikalų ministerijos išleistame pranešime rašoma, jog pakistaniečių veiksmai kelia "rimtų abejonių dėl Islamabado pasiryžimo tęsti diplomatines pastangas konstruktyviam dialogui užmegzti".

Indija šiuo metu valdo beveik du trečdalis musulmoniško Kašmyro regiono, kuris byrant Britų imperijai turėjo likti nepriklausoma valstybe. Pakistano vyriausybė reiškia teritorines pretenzijas į visą regioną, argumentuodama etnine ir religine gyventojų sudėtimi. Indija Pakistaną nuolatos kaltina separatistų judėjimų Kašmyre kurstymu ir finansavimu, o dvišaliai santykiai smarkiai atšalo po teroristų išpuolių Mumbajuje 2008 m., kuriuos, kaip įtariama, finansavo Pakistano saugumo tarnyba.