Pasak Kremliaus kritikų, protesto akcija bus rengiama spalio 30 d., anksčiau ji buvo žinoma kaip Sovietų Sąjungos politinių kalinių diena.

Per daugelį metų represijų sunaikinta Rusijos piliečių visuomenė prezidentui Vladimirui Putinui pernai įsakius pulti Ukrainą toliau triuškinama.

„Kviečiame visus politinius kalinius ir tuos, kurie nori pareikšti paramą, prisidėti prie akcijos ir tą dieną atsisakyti valgyti“, – sakoma įkalintų opozicijos politikų pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

Pareiškimą taip pat pasirašė trys įkalinti A. Navalno bendražygiai: Vadimas Ostaninas, Lilija Čanyševa, vadovavę jo politiniams biurams, ir Danielis Cholodnas, jo „Youtube“ kanalo techninis direktorius.

Rusijos valdžia grįžta prie savo šaknų: areštai, represijos, uždari teismo procesai“, – sakoma kalinamų aktyvistų pareiškime. „Manome, kad teisinga atsigręžti į savo šaknis ir tradicijas“, – sakė jie, ragindami „visų šalių politinius kalinius“ solidarizuotis su iniciatyva.

Tūkstančiai rusų buvo sulaikyti, įkalinti arba nubausti piniginėmis baudomis už nepritarimą Maskvos pradėtam karui Ukrainoje.

47 metų A. Navalnas atlieka 19 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis numetė daug svorio kalėjime, į kurį buvo įkištas 2021 m., išgyvenęs nuodijimą Kremliaus užsakymu sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Šalininkai nerimauja ir dėl 42 metų V. Kara-Murzos sveikatos, jis taip pat išgyveno du mėginimus jį nunuodyti ir kenčia nuo nervus pažeidžiančios polineuropatijos. Balandį jis buvo įkalintas 25 metams. Tai iki šiol ilgiausia kalėjimo bausmė, skirta Kremliaus kritikui. Neseniai jis buvo perkeltas į griežčiausio režimo kalėjimą Sibire ir iškart uždarytas į izoliatorių.