„Dabartinėje Rusijoje reikia neįtikėtinos drąsos pasipriešinti esamai valdžiai. Šiandien V. Kara-Murza šią drąsą demonstruoja iš savo kalėjimo kameros“, – sakė ETPA pirmininkas Tiny Koxas.

V. Kara-Murza, ilgą laiką aršiai kritikavęs prezidentą Vladimirą Putiną, balandžio mėnesį buvo įkalintas už tai, kad pasmerkė Kremliaus invaziją į Ukrainą, o dabar jam pateikti kaltinimai valstybės išdavyste, dėl kurių jis gali būti įkalintas dviem dešimtmečiams.

„Dabartinė Rusijos valdžia, pati to nenorėdama, nupiešė tikro patrioto portretą. Vladimiro Putino valdžia tokius žmones laiko išdavikais, – sakė V. Kara-Murzos žmona Jevgenija, jo vardu atsiimdama apdovanojimą. – Na, o aš negalėčiau labiau didžiuotis savo partneriu, geriausiu draugu, savo vaikų tėvu“.

Ji perskaitė pareiškimą, kurį jos vyras parašė iš kalėjimo, norėdamas padėkoti už apdovanojimą.

„Pradėjęs žiaurią invaziją į Ukrainą, Putinas pradėjo karą prieš tiesą mūsų šalyje, – sakė V. Kara-Murza. – Vladimiro Putino Rusijoje tiesos sakymas laikomas nusikaltimu prieš valstybę“.

Jis sakė, kad apdovanojimą skiria kitiems politiniams kaliniams Rusijoje, o už jį gautos lėšos bus skirtos jų šeimoms.

Premija pavadinta buvusio čekų disidento ir dramaturgo, kuris žlugus komunizmui tapo Čekijos prezidentu, vardu. Praėjusiais metais ši premija buvo skirta įkalintai Baltarusijos opozicijos atstovei Marijai Kalesnykavai.

Apdovanojimas skiriamas po to, kai Rusijos teisių gynimo organizacija „Memorial“ tapo viena iš šių metų Nobelio taikos premijos laureatų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją