Joanne Chesimard dabar gyvena Kuboje kaip Assata Shakur. Šį ketvirtadienį, minint 40-ąsias kruvino susišaudymo metines, atlygį už teroristę padidino iki 2 mln. dolerių (5,2 mln. Lt).

„Padariusi siaubingą nusikaltimą ji mėgaujasi laisve,“ – spaudos konferencijoje sakė Naujojo Džersio policijos atstovas Rickas Fuentesas.

JAV Teisingumo ministerija siūlo 1 mln. dolerių (2,6 mln. Lt) už informaciją apie ieškomą teroristę. Antrą milijoną siūlo Naujojo Džersio valstija.

Juodosios išlaisvinimo armijos (Black Liberation Army, BLA) narę J. Chesimard 1973 m. nuteisė už policininko Wernerio Foersterio nužudymą. BLA kaltinama aštuntą ir devintą dešimtmetį nužudžiusi daugiau nei 10 policininkų.

W. Foersteris su porininku sustabdė su dviem bendrais važiavusią J. Chesimard, nes buvo išdaužytas galinis automobilio žibintas. Nusikaltėliai šovė ir sužeidė abu policininkus. Paskui J. Chesimard paėmė ant žemės gulinčio W. Foersterio pistoletą ir dviem šūviais į galvą jį pribaigė.

1977 m. J. Chesimard nuteisė ir uždarė į kalėjimą. 1979 m. lapkritį ji padedama bendrininkų pabėgo, slapstėsi, o nuo 1984 m. gyvena Kuboje.

Kuboje J. Chesimard ir toliau skleidė antiamerikietiškas pažiūras, propagavo revoliucines pažiūras, terorizmą. Anot amerikiečių teisėsaugos pareigūnų, ji galėjo turėti ryšių su tarptautinėmis teroristų organizacijomis.

Kuba neturi ekstradicijos sutarties su JAV dėl vėsių kelių pastarųjų dešimtmečių tarpusavio santykių. Kita vertus, jie pamažu keičiasi.

Pastaraisiais metais Kuba gražino kelis bėglius į JAV, o gegužę gražino į Ameriką porą, kuri kilus ginčui dėl globos pagrobė du savo vaikus ir pabėgo į Kubą.

Kubos vyriausybė dar nepateikė komentaro į ketvirtadienį išplatintą pranešimą apie teroristę.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad kol kas neketina išbraukti Kubą iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo, kuriame yra ir Iranas, Sirija bei Sudanas. Kuba neigia ryšius su teroristais.