Visi trys buvo nušauti teroristinio išpuolio vietoje po to, kai spėjo atimti gyvybę septyniems ir sužeisti 48 žmones, rašo dailymail.co.uk.

Buvo žinomas tarnyboms

Kh. Butto pažiūros buvo tokios ekstremalios, kad musulmonus be barzdų jis vadino netikinčiaisiais, nekalbėjo tiesiogiai su moterimis. Galiausiai jam uždraudė lankytis mečetėje.

Kh. Buttas buvo policijos ir „MI5“ akiratyje. Prieš dvejus metus jis sukėlė įtarimą savo ekstremaliomis islamistinėmis pažiūromis, bet vis tik buvo nutarta, kad jis neplanuoja teroro išpuolio.

Vėliau paaiškėjo dar skandalingesni faktai – Kh. Buttas, kiek žinoma, dirbo Vestminsterio metro stotyje, todėl turėjo prieigą prie tunelių, einančių po Parlamento rūmais, rašo „The Telegraph“.

Transporto sistemą kontroliuojanti institucija „Transport for London“ (TfL) nurodė, kad Kh. Buttas stotyje dirbo nuo pernai gegužės iki spalio mėnesio. Daugiau komentarų TfL atstovas, deja, nepateikė.

Taip pat pavyko išsiaiškinti, kad Kh. Buttas buvo pagrindinis Londone susisprogdinusio Mohammedo Siddique Khano kontaktinis asmuo. Paaiškėjo, kad jis bendradarbiavo ir su islamistų aktyvistu, neapykantą kurstančiu dvasininku Anjemu Choudary.

Policijai ir saugumo tarnyboms ypač apmaudu, kad teroristu pasirodė esąs Kh. Buttas, nes pernai jį rodė dokumentiniame filme apie britų džihadistus, vėliau jis buvo užkliuvęs policijai, nes Regento parke iškėlė teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ vėliavą.

Apie jį prieš dvejus metus buvo pranešta policijai ir dėl to, kad kilo įtarimas, jog jis parke bando paveikti vaikus – duoda saldumynų, pinigų, kad šie klausytų jo pasakojimų apie Alachą. Į policiją kreipėsi vaikų tėvai, išsigandę, kad jų vaikams bando išplauti smegenis, nes šie grįžę namo klausė, ar gali tapti musulmonais.

Smurtavo prieš žmoną

Kitas nukautas teroristas, 30-metis Rachidas Redouane'as buvo kepėjas, su škote žmona jis gyveno Airijoje. Jiedu išsiskyrė, kai žmona atsisakė atsiversti į islamą ir mokyti vyro tikėjimo jų dukrą Aminą. Anksčiau vyras nebuvo sukėlęs įtarimo teisėsaugai.

Vyras prisistatydavo ir Rachidu Elkhdaru, sakydavo, kad yra šešeriais metais jaunesnis. Jo pusantrų metų dukters motina buvo tarp pirmų 12-os suimtųjų po šeštadienio išpuolio, bet vėliau ją paleido.

Kaip rašo „The Daily Mail“, Maroke gimęs ekstremistas prieš įvykdydamas teroro aktą aplankė savo mažą dukrytę ir bandė uždrausti jai žiūrėti televiziją, nes tai galėjo dukrą paversti „homoseksualia“.

R. Redouane taip pat bandė neleisti dukrai valgyti kiaulienos ir eiti į šokius, nes bandė kontroliuoti savo šeimą. Šeimos draugai praneša, kad jis yra mušęs ir terorizavęs savo žmoną, kol jie buvo kartu, todėl ji neseniai persikėlė į pažeidžiamų motinų centrą.

Prieš pat teroro ataką, jis aplankė savo 18 mėnesių dukrą, o po trijų valandų buvo nukautas su netikru bombų diržu, pritvirtintu prie jo kūno, ir airiška tapatybės kortele kišenėje.

Policija nesijaučia „pražiūrėjusi“ teroristą

Londono policijos komisaro pavaduotojas Markas Rowley nemano, kad policija ar britų saugumo tarnyba „MI5“ kalti, kad anksčiau nesulaikė Kh. Butto: „Vertindamas mūsų ankstesnį darbą, nematau jokių faktų, rodančių, kad buvo priėmę netinkamą sprendimą.“

Komisaro pavaduotojo teigimu, vyksta tyrimas, ieškoma ryšių, aiškinamasi, ar teroristai turėjo padėjėjų.

Paskelbtas trečiasis teroristas

Per teroro išpuolį Londono centre praeitą savaitgalį nukautas trečiasis užpuolikas buvo 22 metų Youssefas Zaghba – Italijos ir Maroko pilietis, antradienį pranešė italų žiniasklaida.

Didžiosios Britanijos policija pirmadienį atskleidė kitų dviejų užpuolikų tapatybę, bet nepaskelbė trečiojo, kol tyrėjai aiškinosi jo numanomus bendrininkus ir kontaktus.

Kaip rašo pagrindiniai Italijos laikraščiai, Y. Zaghbos motina yra kilusi iš Bolonijos, o jo tėvas yra marokietis.

Per šeštadienio vakaro išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), Londone trys vyrai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto, o vėliau ėmė peiliais badyti žmones netoliese esančiame Boro turgaus rajone, kuriame įsikūrę daug barų ir restoranų. Naujausiais duomenimis, žuvo septyni asmenys, o dar 48 žmonės buvo sužeisti.