Konkrečiai apie tai, kad Rusija siunčia į Artimuosius Rytus naujausius lėktuvus, parašė Vokietijos „Stern“ ir amerikiečių leidinys „National Interest“ (jį leidžia „Nixono centras“). Pastarasis citavo aukšto Pentagono pareigūno žodžius, kad šie naikintuvai yra „puikūs ir pavojingi lėktuvai, ypač jeigu Rusija pagamins didelį jų kiekį“.

Pentagono pareigūnas „Su-35“ palygino su amerikiečių lėktuvais, konkrečiai „F-15C“ ir „F/A-18E“, sakydamas, kad turės „iki kaklo rūpesčių su jais“. „Stern“ taip pat labai teigiamai atsiliepė apie „Su-35“ privalumus ir pavadino juos geriausiais naikintuvais po amerikiečių „F-22“.

Tačiau nepaisant to fakto, kad Rusijos naikintuvai daugiausiai buvo lyginami su amerikiečių lėktuvais, dauguma leidinių mano, kad pagrindinė rusiškų naikintuvų pasirodymo Sirijoje priežastis yra įtampa Rusijos ir Turkijos santykiuose.

Rusijos ekspertai taip pat mano, kad „Su-35“ naudojimas karo aplinkoje, viena vertus, yra jo išmėginimas, kita vertus, reklaminis ėjimas, kadangi lėktuvas aktyviai „stumiamas“ tarptautinėje ginkluotės rinkoje.

Aviacijos grupės stiprinimas

Rusijos ir Turkijos santykiai paaštrėjo po to, kai pernai metų lapkričio pabaigoje Turkijos ginkluotosios oro pajėgos numušė Rusijos bombonešį „Su-24“. Lėktuvas netoli Turkijos ir Sirijos sienos buvo numuštas lapkričio 24 dieną.

Rusijos bombonešį numušė Turkijos naikintuvas „F-16C“ ir po šio incidento Rusija sustiprino savo karinį buvimą Sirijoje, taip pat pakeitė smogiamųjų lėktuvų naudojimo taktiką – dabar bombonešiai ir atakos lėktuvai kovinių skrydžių metu yra lydimi Rusijos ir Sirijos naikintuvų.

Keturi lėktuvai, net jeigu tai bus „F-22“, neturi didelio skirtumo tokio galingo priešininko kaip Turkija fone. Tuo pat metu mes visi puikiai suprantame, kad ir kiek ten būtų „Su-35“ ar „Т-50“, ar „Su-30“, ar „Su-27“, jeigu Rusijos ir Turkijos lėktuvai pradės vieni į kitus šaudyti, nesvarbu, kokios kokybės ir kiek jų bus, akivaizdžiai viskas pereis į kitą plotmę. Čia jau atskiro lėktuvo charakteristikos atlieka menką vaidmenį.

Rusijos oro bazėje dislokuoti keturi naikintuvai „Su-30SM“, tiek pat „Su-27SM“, o dabar prie jų prisijungė dar keturi „Su-35S“.

Negana to, kai Turkija apkaltino Rusiją savo oro erdvės pažeidimu (Rusija šiuos kaltinimus neigia), kalba jau ėjo apie bombonešį „Su-34“. Tai labiau šiuolaikinis lėktuvas, sukurtas naikintuvo „Su-27“ pagrindu ir galintis savarankiškai vykdyti oro mūšį.

„Mes galime kalbėti apie jėgų sustiprinimą, kurios skirtos oro pranašumui užkariauti. Tai neabejotinai karinis ir politinis gestas Turkijos pusei“, – interviu BBC sakė Lenta.ru karo apžvalgininkas Konstantinas Bogdanovas, komentuodamas „Su-35S“ pasirodymą Sirijoje.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijos naikintuvų pasirodymas Sirijoje sutapo su Sirijos kariuomenės veiksmų Alepo provincijoje, kuri ribojasi su Turkija, suintensyvėjimu. Ekspertas mano, kad Rusija galimai baiminasi Turkijos įsitraukimo į šią operaciją.

„Keturių pakankamai šiuolaikinių lėktuvų atsiradimas atrodo kaip įspėjimas [Turkijai], kad iš oro net niekas nejudėtų, – sakė K. Bogdanovas.

Rezultatas nenuspėjamas

Vis dėlto, pasak K. Bogdanovo, neįmanoma numatyti Rusijos ir Turkijos naikintuvų karinio susidūrimo ore rezultatų. „Šiuo klausimu egzistuoja daugybė įvairaus angažuotumo lygio pasvarstymų“, – sakė ekspertas.

Žurnalo „Eksport vooruženij“ vyriausias redaktorius Andrejus Frolovas taip pat sakė, kad neverta mėginti analizuoti to, kaip gali toliau klostytis įvykiai.

„Keturi lėktuvai, net jeigu tai bus „F-22“, neturi didelio skirtumo tokio galingo priešininko kaip Turkija fone. Tuo pat metu mes visi puikiai suprantame, kad ir kiek ten būtų „Su-35“ ar „Т-50“, ar „Su-30“, ar „Su-27“, jeigu Rusijos ir Turkijos lėktuvai pradės vieni į kitus šaudyti, nesvarbu, kokios kokybės ir kiek jų bus, akivaizdžiai viskas pereis į kitą plotmę. Čia jau atskiro lėktuvo charakteristikos atlieka menką vaidmenį“, – sakė ekspertas.

Tuo pačiu jis įsitikinęs, kad puikios „Su-35“ savybės gali sumažinti riziką panašioje situacijoje, kuri susiklostė tuomet, kai buvo numuštas „Su-24“.

Turkijos karinių oro pajėgų naikintuvų parko pagrindą sudaro įvairių serijų „F-16S“ (modernizuoti pagal programas „block-30“, „40“ ir „50“), kurie gaminami pagal Turkijos licenciją. Iš viso ginkluotosios pajėgos turi iki 240 tokių naikintuvų.

Tai pakankamai šiuolaikiški lėktuvai, ypač „block-50“ versijos, kuri nuo dešimto dešimtmečio pradžios gaminama iki šiol.

Išbandymas

Ekspertai mano, kad taip Rusijos Gynybos ministerija be aviacijos grupės sustiprinimo užduočių taip pat nori išbandyti „Su-35“, kuriuos pajėgos ką tik gavo, tikros kovos sąlygomis.

„Jie akivaizdžiai naudosis šia situacija tiek aviacijos tikslais, tiek radiotechnikos priemonių, tarp jų ir radioelektroninės kovos priemonių, darbo tikslais, tam, kad patikrintų, kaip tas lėktuvas elgiasi tokioje tankioje oro kampanijoje“, – teigė K. Bogdanovas.

Pasak jo, lėktuvo kūrėjus domina jo radarų ir kitos radioelektroninės įrangos darbas, kaip jis aptinka NATO šalių bendruosius taikinius ir kaip aptinka jį.

Savo ruožtu A. Frolovas mano, kad po operacijos Sirijoje išaugs ir „Su-35“ eksporto potencialas, nes šis lėktuvas bus laikomas išmėgintu karo sąlygomis, kas ginklų rinkoje labai vertinama.

„Turint omenyje tai, kad 2015 metais buvo pasirašyta pirmoji eksporto sutartis, jo dalyvavimas kariniuose veiksmuose kelia jo statusą potencialių klientų akyse“, – konstatavo ekspertas.