Pernai Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, dėl ekonominių sankcijų gerokai sumažėjo jos naftos ir dujų eksportas į Europos Sąjungą ir JAV.

Tačiau Pakistanas, išgyvenantis ekonominį nuosmukį, dėl kurio dar labiau paaštrėjo jau ir taip užsitęsęs energijos stygius, gegužės mėnesį patvirtino, kad sudarė sandorį su Maskva dėl naftos produktų pirkimo.

Naftos ministras Musadikas Malikas anksčiau teigė, kad už krovinius bus atsiskaitoma „draugiškų šalių valiuta“, nes Pakistano JAV dolerių atsargos yra pavojingai mažos, o Rusija išvis nuo jų nusigręžė.

„Tai pirmasis istorijoje Rusijos naftos krovinys į Pakistaną ir naujų Pakistano bei Rusijos Federacijos santykių pradžia“, – sekmadienį vakare tviteryje pareiškė Sh. Sharifas.

Vėliau šiais metais vyksiantiems visuotiniams rinkimams besiruošiantis Sh. Sharifas sakė, kad pirmoji „atpigusios naftos krovinio“ siunta sekmadienį atvyko į pietinį Karačio miestą ir bus iškrauta pirmadienį.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad 100 tūkst. tonų naftos krovinys iš Rusijos išplaukė prieš mėnesį, Omane buvo paskirstytas į du mažesnius laivus, o paskui atplaukė į Karačį.

Pakistanas – penktoji pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybė – šiuo metu atsidūrė ties nemokumo riba, ten sparčiai auga infliacija, krenta rupijos kursas, o mažėjančios dolerio atsargos trukdo importui.

Šalis importuoja 84 proc. savo naftos produktų ir istoriškai yra priklausoma nuo draugiškų Persijos įlankos valstybių.

Pasaulio bankas praėjusią savaitę pranešė, kad šių metų Rusijos ekonomikos perspektyvos pagerėjo, nes sankcijų poveikį kompensavo didesnis nei tikėtasi energijos eksportas į tokias šalis kaip Indija ir Kinija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją