Kai kurie elitinių Kovos su terorizmu tarnybos (CTS) šarvuočiai buvo priversti pasitraukti iš Karamos rajono gatvių, į kurias jie buvo įvažiavę prieš kelias valandas, bet sutiko įnirtingą grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų pasipriešinimą, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris..

„Mes nesitikėjome tokio pasipriešinimo. Jie blokavo visus kelius“, – sakė vienas aukšto rango pareigūnas, svarstantis ar verta planuoti naują ataką.

„Čia yra daugybė džihadistų... Geriau derėtų atsitraukti ir paruošti naują planą“, – sakė Kovos su terorizmu tarnybos pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Dalis CTS pajėgų liko mieste, tačiau penktadienį prasidėjusioje operacijoje dalyvavo mažiausiai penki pulkai, todėl sunku nustatyti, kiek karių atsitraukė.

Išaušus, aviacijos palaikomi buldozeriai ir tankai iš rytų įvažiavo į Mosulo gatves – pirmą kartą nuo spalio 17 dienos, kai Irako pajėgos pradėjo miesto susigrąžinimo operaciją.

CTS „Mosulo pulkas“, kuris buvo paskutinis palikęs miestą 2014 metų birželį, kai jį užėmė džihadistai, iš karto susidūrė su „nuožmiu pasipriešinimu“, sakė pajėgų vadas Muntadharas Salemas (Muntasaras Salemas) naujienų agentūrai AFP.

Valandų valandas gaudžiant pabūklams, iš fronto linijos ateinantys pranešimai skelbė, kad džihadistai miesto gatvėse pristatė užtvarų ir pridėjo minų.

Per pastarąsias dvi dienas JAV vadovaujamos koalicijos aviacija suintensyvino smūgius, nepaisydama IS džihadistų deginamų padangų sukeltos juodų dūmų uždangos, kuri turėjo užtikrinti apsaugą.

Tačiau priartėjus antžeminėms pajėgoms, dūmai pradėjo sklaidytis.

Irako pajėgos sulaukė nuožmaus pasipriešinimo, nepaisant pastarosiomis savaitėmis pasirodžiusių pranešimų, kad aukščiausio rango IS pajėgų vadai pasitraukė iš rytinės miesto dalies ir persikėlę per Tigrą pergrupavo savo pajėgas vakariniame upės krante.

Skaičiuojama, kad maždaug 3000-5000 IS kovotojų yra išsibarstę po visą antrą didžiausią Irako miestą, kuriame, kaip manoma, liko įstrigę dar apie milijoną civilių gyventojų.

Šią savaitę civiliai masiškai bėgo iš aplink miestą esančių gyvenviečių, tačiau iš paties Mosulo ištrūkti pavyko nedaugeliui.

Umm Ali (Um Ali) sunkiai tvardė ašaras, pasakodama apie savo nuolatinę baimę, kad džihadistai neišvestų jos sūnų.

„Jie vis ateidavo į mūsų namus. Kartais į duris pasibelsdavo 10 valandą vakaro, – pasakojo moteris. – Jie paėmė mūsų automobilį sakydami: ši žemė yra kalifato, jis priklauso mums“.

Apie IS džihadistų žiaurumą pasakojo ir civiliai gyventojai į rytus esančiuose kurdų kontroliuojamuose rajonuose.

„Mes sugrįžtame iš mirusiųjų pasaulio atgal į gyvųjų pasaulį“, – sakė 40 metų Raedas Ali (Raidas Ali), palikęs savo namus netoliese esančioje Bazvajos gyvenvietėje.