Tai pirmieji prezidento rinkimai šalyje po karinio perversmo ir šiaurinių šalies sričių perėjimo islamistų kontrolėn 2012 m. pavasarį.

Balso teisę šiuose rinkimuose turi apie 6,8 mln. piliečių.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas išsakė viltį, kad rinkimai šalyje vyks taikiai ir jų rezultatus pripažins visos partijos.

Vakarų žiniasklaida praneša, kad tarp penkių pagrindinių rinkimų favoritų yra buvęs premjeras Ibrahimas Boubacaras Keita. Kandidatui 68-eri ir jis yra politinės šalies scenos veteranas.

Malio vyriausybės vadovo pareigas I. B. Keita ėjo 1994-2000 m., nuo 2002 m. jis yra parlamento pirmininkas. Kandidatas į prezidentus šiuo metu laikomas vienu turtingiausių šalies piliečių.

Dar vienas realus kandidatas į prezidento postą yra 60-metis Modibo Sidibe. Jis mokėsi Prancūzijoje ir jaunystėje dirbo konsultantu Malio gynybos ministerijoje. Dešimtajame dešimtmetyje M. Sidibe ėjo sveikatos apsaugos ministro pareigas, vėliau buvo užsienio reikalų ministru. 2007-2011 m. M. Sidibe užėmė Malio premjero postą.

Dar vienas rinkimų favoritas - Cheickas Modibo Diarra. 2012m. balandį jis buvo paskirtas pereinamosios Malio vyriausybės pirmininku. Pagal išsilavinimą astrofizikas, 2011 metais jis įkūrė partiją "Judėjimas už Malio plėtrą“. Kaip rašo Malio spauda, jau tuomet Š. M. Diara neslėpė ambicijų tapti prezidentu. Tų metų gruodį Š. M. Diara atsistatydino kartu su visu savo kabinetu po to, kai buvo sulaikytas dėl kaltinimų įpareigojimų viršijimu.

Laikinasis premjeras 1991-1992 m. Soumana Sacko, kaip skelbia žiniasklaida, taip pat turi galimybių laimėti rinkimus. S. Sako atstovauja partijai „Nacionalinė konvencija už Afrikos solidarumą“.

Dar vienu rinkimų favoritu laikomas 63-ejų metų Soumaila Cisse. 2002 m. politikas jau dalyvavo prezidento rinkimuose, tačiau antrajame ture pralaimėjo Amadou Toumani Toure.

Tarp prezidentinės kovos dalyvių yra ir viena moteris - Aissata Haidara Cisse. Ją palaiko garsi Malio moterų organizacija. 54-erių metų kandidatė kilusi iš šiaurinės šalies dalies, yra dirbusi Malio parlamente, kur buvo atsakinga už moterų ir vaikų problemas.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku sugriežtinto saugumo sąlygomis, nes viena iš pagrindinių ginkluotų islamistų grupuočių šiauriniame Malyje šeštadienį perspėjo ketinanti rengti „atakas“ prieš rinkimų apylinkes.

„To, ką jie vadina rinkimais, balsavimo apylinkės ir kitos balsavimo vietos taps mudžahidų atakų taikiniais“, - pranešime, kurį paskelbė kaimyninės Mauritanijos naujienų agentūra ANI, nurodė Judėjimas už viendievystę ir džihadą Vakarų Afrikoje (MUJAO).

MUJAO pranešime nebuvo nurodyta, kokių atakų jei ketina imtis, tačiau grupuotė perspėjo Malio musulmonus nesiartinti prie balsavimo apylinkių.

Balsavimas Malyje yra pirmas nuo praėjusių metų kovo mėnesį įvykusio karinio maišto, per kurį buvo nuverstas demokratiškai išrinktas prezidentas Amadou Toumani Toure.

Po to kilusi suirutė sudarė sąlygas MUJAO ir kitoms grupuotėms, susijusioms su „al Qaeda“ užgrobti didžiulę šiaurės Malio dykumų teritoriją.