Reikalavimai pretendentėms į gražiausias šalies moteris gana griežti. Merginos turi būti ne vyresnės nei 24 m., netekėjusios, neturėti vaikų. Nevalia turėti tatuiruočių ar auskarų ant kūno, ūgis – ne mažesnis nei 174 cm.

O šiais metais atsirado dar viena svarbi sąlyga – lojalumas valdžiai, rašo currenttime.tv.

Apie konkursą „Mis Baltarusija 2021“ daugiau paaiškėjo iš interviu su valstybinės televizijos ONT Specialiųjų projektų direkcijos vadove, viena iš konkurso organizatorių Jelena Lobač. Ji papasakojo, kad šiuo metu merginas labai kruopščiai tikrina. Kad išvengtų netikėtumų, organizatoriai žiūri netgi jų istorijas instagrame.

Konkurso finalo, kuris vyks rugsėjo 10 d. Minske, leitmotyvu taps šalies praeitis, dabartis ir ateitis. „Per Baltarusijos įvaizdį atskleisime ir tikrųjų baltarusių įvaizdį, – interviu šalies žiniasklaidos priemonėms sakė J. Lobač. – Ne tų, kurios gyvena impulsyviomis emocijomis ir stoja į protestus, rankose laikydamos nešvankybėmis aprašinėtus plakatus.“

Aliaksandras Lukašenka

Paskirstymai pagal regionus ir atranka, prižiūrint „silovikams“

Apie „Mis Baltarusijos 2021“ konkursą nepriklausoma žiniasklaida ėmė rašyti dar pavasarį, regioninių atrankų etapu. Priežastis – rekordiškai mažas norinčių dalyvauti skaičius. Pavyzdžiui, Breste į atranką atėjo viena mergina. Palyginimui – pernai tame pačiame konkurse dalyvavo apie 20 pretendenčių.

Gardine atranka apskritai vyko už uždarų durų, prie įėjimo stovint milicijos pareigūnams. Į atranką atėjo 23 merginos. Organizatoriai neįleido į salę nevalstybinės žiniasklaidos žurnalistų ir uždraudė jiems bendrauti su konkurso dalyvėmis. Prieš tai atranka mieste vyko 2018 m. Tada joje dalyvavo 80 merginų, o iš jų 30 perėjo į kitą turą.

Kaip atsaką į tai, kas vyksta, baltarusių valdininkai tradiciškai pasitelkė administracinius išteklius. Balandžio pabaigoje „Telegram“ kanale „Belye chalaty“ išpublikavo dokumento iš Minsko rajonų administracijos nuotrauką. Dokumente rašoma, kad Nacionalinė grožio mokykla skubiai ieško dalyvių į grožio konkursą „Mis Baltarusija“.

Kiekvienas rajonas turi atsiųsti į sostinę penkias tam tikrus parametrus atitinkančias merginas.

Viešųjų ryšių specialistė Anna Mirončik mano, kad merginų atranka iš regionų nepadės organizatoriams grąžinti pagarbą seniau populiariu buvusiam konkursui.

Jos teigimu, daugeliui ambicingų merginų dalyvavimas konkurse „Mis Baltarusija“ buvo greito starto viltis. Tačiau po rugpjūčio įvykių tai pasidarė nebesvarbu – dalyvauti valdžios remiame projekte dabar būtų tolygu pakenkti savo reputacijai. Daugelis nenori rizikuoti.

„Tai – tarsi atvirkščia istorijos apie karalių Midą versiją – štai kodėl „Mis Baltarusija“, kaip ir „Dažynki“, „Slavianskij bazar“, iš įdomaus nacionalinio masto renginio virto konkursu tiems, kas daugiau niekur netinka. Iš kur čia bus eilės į atranką...“ – reziumavo specialistė.

Aliaksandras Lukašenka

Iš mis – į Lukašenkos protokolo tarnybą

Būtų ne visai tikslu teigti, kad iki pernai metų protestų konkursas „Mis Baltarusija“ nebuvo politizuotas.

„Visada, praktiškai kiekviename konkurso finale dalyvauja Aliaksandras Lukašenka, – teigė „Telegram“ kanalo „Femgruppa“ vadovė Julija Mickevič. – Vėliau merginos, kurios konkursą laimėdavo, būdavo, – kaip čia subtiliau pasakius, – jo aplinkoje ir netgi kopdavo karjeros laiptais.“

Lygias lyčių teises propaguoti įsteigta „Femgruppa“ ragino boikotuoti konkursą „Mis Baltarusija“. Baltarusijos feminisčių pranešime rašoma, kad grožio konkursai – iš principo žeminantis renginys, o Baltarusijos situacijoje tai tampa plataus masto prievartos iš valstybės pusės išraiška.

„Man labai sunku įsivaizduoti, kaip merginoms gali būti sunku atsisakyti pasiūlymo su juo (su A. Lukašenka) kur nors važiuoti ar eiti, – sakė J. Mickevič. – Mes nežinome visų smulkmenų, kas paskui laukia tų merginų ir kokiomis sąlygomis jos atsiduria to žmogaus aplinkoje. Belieka tik spėlioti.“

Marija Vasilevič, Aleksandras Lukašenka

Bendrame rusiško leidinio „Projekt“ ir TV kanalo „Belsat“ tyrime rašoma, kad buvusios grožio konkursų dalyvės dažnai tampa prezidento protokolo tarnybos darbuotojomis. Tai – merginos, kurios lydi A. Lukašenka į viešus renginius.

Pavyzdžiui, 2019 m. vasarą A. Lukašenka rinktinių gražuolių draugijoje rinko arbūzų derlių savo vasarnamyje. Tarp jo palydos žurnalistai pastebėjo studenčių konkurso „Karalienė pavasaris 2013“ nugalėtoją Darją Šmanai. Nuo 2014 m. ji dažnai pasirodydavo viešumoje drauge su A. Lukašenka.

Dar viena buvusi mis iš Baltarusijos prezidento aplinkos – Marija Vasiljevič. 2018 m. ji tapo nacionalinio grožio konkurso nugalėtoja; prezidentas dalyvavo skelbiant nugalėtoją. Nuo to laiko merginą dažnai matydavo prezidento draugijoje, taip pat ir prieš trejus metus vykusiame Pasaulio futbolo čempionate Rusijoje. A. Lukašenkos atstovės spaudai Natalijos Eismont teigimu, jis asmeniškai ruošė merginą konkursui „Mis pasaulis“ – jame ji laimėjo „Mis Europos“ titulą.

2019 m. M. Vasiljevič tapo jauniausia Baltarusijos parlamento nare, nors neturėjo patirties politikos srityje. Britų leidinys „The Times“ tada rašė, kad 22 m. M. Vasiljevič veikiausiai sieja romantinis ryšys su A. Lukašenka.

Mergina, reaguodama į tokius gandus, pareiškė, kad tai – melas.

Pačioje protestų pradžioje M. Vasiljevič aplankė nukentėjusius protestų dalyvius Minsko greitosios pagalbos ligoninėje. Parlamentarės teigimu, ji atsiprašė jų už patirtas traumas.

Tačiau labai greitai jos padėtis pasikeitė, skelbia currenttime.tv. Dabar M. Vasiljevič dirba įstatymų leidybos srityje – su rengiamais įstatymais dėl Baltarusijos pilietybės atėmimo už teroristinę veiklą, ekstremizmą ir didelę žalą valstybės interesams. Tokie kaltinimai pateikiami protesto akcijų Baltarusijoje dalyviams.

Marija Vasilevič

„Sveiko žmogaus Mis Baltarusija“

Tiesa, ne visos didžiausios Baltarusijos gražuolės palaiko režimą.

2008 m. konkurso laimėtoją Olgą Chižinkovą internete vadina „sveiko žmogaus Mis Baltarusija“ ir viena iš svarbiausių Baltarusijos protesto asmenų. Už dalyvavimą taikiose demonstracijose ji išbuvo suimta 42 paras – tuo metu tai buvo vienas iš rekordinių sulaikymo laikotarpių.


O. Chižinkovą suėmė pernai metų lapkričio 8 d. Minske vykusios akcijos „Liaudies valdžios maršas“ metu. Dar iki sulaikymo „Mis Baltarusija 2008“ atvirai pasisakė prieš A. Lukašenkos režimą. Dėl pilietinės pozicijos rugsėjį ją atleido iš Nacionalinės grožio mokyklos.

Mergina mano, kad, turint omenyje sunkią ekonominę ir politinę situaciją šalyje, stulbina pats faktas, kad šiais metais bus rengiamas grožio konkursas. Interviu tut.by ji pasakojo, kad „Mis Baltarusijos“ titulas šiuo metu yra veikiau dekoratyvinio pobūdžio – darbo galima tikėtis tik A. Luakšenkos protokolo tarnyboje, valstybinėje televizijoje ar nacionalinėje grožio mokykloje.

„Dabartinės realijos apskritai kelia grėsmę dalyvių reputacijai, – mano O. Chižinkova. – Dideli Baltarusijos prekių ženklai veikiau padarys savo veidu modelį su neutralia biografija, nei konkurso „Mis Baltarusija“ dalyvę.“

Pati O. Chižinkova 10 metų (iki 2018 m.) bendradarbiavo su baltarusišku prekės ženklu „Conte“. Kol moteris buvo suimta, valstybinėse parduotuvėse jos veidą ant produkcijos ėmė slėpti po kainų lipdukais. Pats prekės ženklas neišreiškė palaikymo savo daugiametei ambasadorei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (597)