Laukiamas dar 4 tūkst. žmonių atvykimas į pietinius uostus sugrąžino migracijos krizės klausimą į politinės darbotvarkės pradžią, trims dideliems šiauriniams regionams perspėjus, kad jie atsisakys apgyvendinti bet kokius naujus atvykėlius.

Lombardijos prezidentas Roberto Maroni sakė, kad pirmadienį parašys savo regiono merams bei prefektams ir perspės juos daugiau nebepriimti jokių vyriausybės paskirstomų „nelegalių imigrantų“, kai regionui sumažintas finansavimas.

Neseniai išrinktas Ligūrijos prezidentas Giovanni Maroni parėmė tokią poziciją.

„Jau esu pasakęs: mes nepriimsime daugiau jokių migrantų, ir Lombardija, Venetas ir Aostos Slėnis padarys tą patį“, – sakė jis.

Dešiniajam sparnui atstovaujantis Veneto prezidentas Luca Zaia sakė, kad jo regionas, kuriame yra Venecija, yra „tarsi bomba, pasirengusi sprogti“, ir kad „socialinė įtampa yra absoliučiai beprotiška“.

Britų karališkojo laivyno laivas „HMS Bulwark“ sekmadienį dalyvavo mažiausiai 500 žmonių gelbėjimo iš keturių laivų operacijoje tarp Italijos ir Libijos.

Šeštadienį buvo išgelbėta beveik 3,5 tūkst. migrantų iš 15 sausakimšų laivų 70 km ruože prie Libijos krantų.

Italijos pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad toje gelbėjimo operacijoje dalyvavo Italijos, Vokietijos ir Airijos karinių jūrų laivynų laivai. Operaciją jos pradinio etapo metu koordinavo privačiai finansuojama misija MOAS, veikianti iš Maltos ir bendradarbiaujanti su labdaros organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

Pranešimų apie aukas nebuvo, bet vienas Italijos karinio jūrų laivyno laivas, kuris plukdė į Siciliją 475 migrantus, pranešė, kad jame yra septynios nėščios moterys, kurios pasiekus sausumą bus nuvežtos į ligoninę.

Migrantų, atvykstančių į Italiją nuo šių metų pradžios, skaičius po naujausių operacijų turi viršyti 50 tūkst., ir išlaidos bei kitos problemos, susijusios su jų priėmimu tampa „karštu“ politiniu klausimu.