Lenkijos „Radio ZET“ pranešė, kad kažkoks „iš azijinės Rusijos dalies“ kilęs asmuo dar prieš mėnesį šias nuotraukas išplatino savo tinklaraštyje, atsiradusiame pernai metų pradžioje. Fotografijos buvo padarytos lėktuvo katastrofos vietoje bei morge – jose galima matyti karstuose gulinčius palaikus.

Prie nuotraukų buvo pateiktas ganėtinai ilgas tekstas, kuriame autorius tarp kita ko abejoja oficialiomis abiejų šalių atlikto tyrimo išvadomis ir bando įrodyti, kad katastrofos priežastis – pasikėsinimas į aukščiausią Lenkijos vadovybę.

Priminsime, kad 2010 metų balandžio 10 dieną netoli Smolensko žuvo 96 žmonės, tarp jų ir Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, dešimtys aukščiausio rango politikų, karinių vadovų, visuomenės veikėjų ir dvasininkų.

Po kai kuriomis nuotraukomis buvo palikti komentarai. Vienas jų buvo itin ciniškas – rašoma, kad kažkur tarp šių palaikų yra ir L. Kaczynskio kūnas.

Lenkijos žurnalistai bandė susisiekti su tinklaraščio autoriumi elektroniniu paštu. Jie norėjo išsiaiškinti, iš kur bei kokiomis aplinkybėmis jis gavo šias fotografijas ir kodėl jas paviešino, ignoruodamas aukų artimųjų jausmus ir elementarias etikos normas. Žurnalistai labai nustebo, kai sulaukė informacijos, kad nurodyta elektroninio pašto dėžutė neveikia.

Lenkijos Užsienio reikalų ministerijos vadovas Radoslawas Sikorskis antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ kreipėsi į šalies žiniasklaidą, ragindamas nepublikuoti šių fotografijų.

Lenkijos prokuratūros atstovas spaudai Mateuszas Martyniukas pažymėjo, kad minėtos nuotraukos paimtos ne iš lenkų vykdyto tyrimo medžiagos, vadinasi, informacija nutekėjo iš rusų pusės.

Oficialiame A. Bastrykinui adresuotame užklausime Lenkijos prokuratūra reikalauja išsiaiškinti, ar tai tiesa ir, jeigu informacijos nutekėjimo faktas pasitvirtins, kokių priemonių ketina imtis Rusijos prokuratūra.