Vienas vietos žmonių kontrabandininkas teigė surengęs kelionę maždaug 200 žmonių, norėjusių palikti Šiladzės miestą ir aplinkinius rajonus – pirmiausia jie atskrido lėktuvu į Baltarusijos sostinę Minską, o tuomet neteisėtai keliavo sausuma, skelbia „Reuters“.

Jis pasakojo savo verslą pradėjęs vėlyvą šių metų pavasarį, kai išaugo migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į ES, srautai. Tiesa, jis apgailestavo, jog kai kurie migrantai pakeliui į ES šalis žuvo.

„Žinau žmogų (kontrabandininką), kuris pakeliui neteko dviejų ar trijų žmonių. Tokiu atveju būna labai liūdna. Tačiau tai yra jų (migrantų) pragyvenimas ir likimas, ką jie gali padaryti? Jie nori išvykti ir taip jiems yra geriau“, – sakė žmonių kontrabandininkas iš Šiladzės, norėjęs likti anonimiškas.

Lenkija, Lietuva ir ES kaltina Baltarusiją skatinant migrantus, daugiausia iš Irako bei Afganistano, kirsti jos sieną – taip Baltarusija stengiasi daryti spaudimą blokui už sankcijas, kurias Briuselis paskelbė Minskui dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Šiladzės miestas, turintis maždaug 40 tūkst. gyventojų, yra vienas didžiausių emigracijos taškų, pažymi vietos kontrabandininkai ir gyventojai.

Šis miestas įsikūręs palyginus stabiliame ir autonomiškame Irako Kurdistano regione. Tačiau tokios problemos kaip aukštas nedarbo lygis ir žemas atlyginimas, taip pat geopolitinė įtampa dėl Turkijos karinių veiksmų Irake prieš kurdų kovotojus, seniai skatina žmones ieškoti prieglobsčio – ir geresnio gyvenimo – Vakaruose.

Tačiau po to, kai atsivėrė maršrutas per Baltarusiją, emigracijos srautai smarkiai padidėjo – migrantams atrodo, kad tai yra saugesnis ir greitesnis būdas prasibrauti į ES.

„Buvau Stambule, kai atsivėrė kelias per Baltarusiją. Bulgarija visiškai užvėrė savo sienas. Vienas žmogus (migrantas) ėjo dvylika dienų ir dvylika naktų ir grįžo atgal, mūvėdamas tik šortais. Jo drabužiai suplyšo. Graikijoje dar blogiau – migrantai sodinami į kalėjimus. Vaikinai, kontrabandininkai, pradėjo judėti Baltarusijos link. Žmonės pereina sieną (į ES) ir per tris dienas pasiekia Vokietiją. Tinka? Visi kontrabandininkai išvyko į Baltarusiją. Jie ten vyko, nes turėjo išsiaiškinti geriausius kelius“, – pasakojo žmonių kontrabandininkas iš Šiladzės.

Buvusi Sovietų sąjungos respublika yra viena iš retų krypčių, kurioms irakiečiai lengvai gauna vizas. Kai migrantai lėktuvu atskrenda į Minską, jų tolesne kelione paprastai pradeda rūpintis vietoje esantys kontrabandininkai. Kurdistano regioninė vyriausybė, įsikūrusi Erbilyje, į prašymus pakomentuoti kol kas neatsiliepė. Bagdade Irako vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad žmonių kontrabanda yra nusikaltimas, ir kad apie ją sužinojus imamasi veiksmų, bet smulkiau nieko nepatikslino.

„Net jei vieną sieną saugotų visas pasaulis, visos pasaulio armijos, kontrabandos maršrutai niekada neužsivertų“, – pareiškė kontrabandininkas iš Šiladzės.

Jis nurodė žinantis bent tris žmonių kontrabandininkus, dirbančius šioje srityje. Vietos pareigūnai negalėjo pateikti konkrečių duomenų apie migrantų skaičių. Vienas vietos žurnalistas sakė, kad nuo šių metų pavasario iš Šiladzės ir kitų šio regiono miestų galėjo išvykti iki 400 žmonių, ir šis skaičius nuolat auga.

Anot kalbėjusio kontrabandininko ir vietos kelionių agentūrų, prekiaujančių lėktuvų bilietais, tokios kelionės gali kainuoti iki 12 tūkst. dolerių, įskaitant skrydžius ir keliavimą sausuma Europoje.
„Jeigu jis yra nevedęs, tėvai parduoda dalį savo nekilnojamojo turto. Kai kurie žmonės parduoda savo namus, kiti parduoda automobilį. Esmė ta, kad jie turi kažką parduoti, nes žmonės šiuo metu neturi pinigų. Jeigu žmogus turi santaupų, jis niekur nevyksta“, – pasakojo kirpėjas iš Šiladzės Abdullah Omaras.

Sulaukęs ES spaudimo, Irakas rugpjūčio mėnesį sustabdė tiesioginius skrydžius iš Bagdado į Minską. Dabar migrantai skrenda per Dubajų ar Turkiją, sako kontrabandininkai, gyventojai, kelionių agentūros bei Baltarusijos garbės konsulas Erbilyje.

„Jeigu tarp jų vyksta konfliktas ar prasiveržia smurtas, tai ne mūsų problema. Mes tik norime patekti į Europą. Mes džiaugiamės, kad atsivėrė kelias į Baltarusiją lėktuvais. Mes gauname vizas, tuomet vykstame į Bagdadą, o iš ten – į Stambulą. Kelias gerokai sutrumpėjo. Tai labai geras maršrutas“, – teigė pešmergas iš Šiladzės Ibrahimas Mahmoudas Ibrahimas.

Šiladzės gyventojai gyvena kalnuotame regione netoli sienos su Turkija, kur saugumas gali būti trapus. Turkija Šiaurės Irake rengia antskrydžius prieš kurdų kovotojų grupuotę – Kurdistano darbininkų partiją (PKK), kuri naudojasi Irako šiaure kaip savo baze. Kurdų vyriausybė šiais metais sakė, kad įsisenėjęs konfliktas „padidino nesaugumą ir privertė tūkstančius gyventojų iš šimtų kaimų palikti savo namus ir prarasti savo pragyvenimo šaltinius“.

„Ši vieta virto kalėjimu. Mums reikia rasti būdą, kaip pailsėti psichologiškai, dirbti ir išlaikyti savo šeimas. Man dabar yra 27 metai. Jie (jaunimas) turėtų vesti, rūpintis šeima, gauti pajamų. Šiuo metu čia neįmanoma gauti pajamų ir nėra jokios ateities“, – teigė pešmergas iš Šiladzės Ibrahimas Mahmoudas Ibrahimas.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)