„Šis kiaušinis buvo skirtas man“, – atsiprašė M. Zemanas.

Kiaušinio likučiai pataikė J. Gauckui į smilkinį. Prezidentas šiek tiek krūptelėjo, tačiau jau netrukus kalbėjo miniai ir dėkojo čekams ir slovakams už jų pastangas siekiant taikių pokyčių Vidurio Europoje prieš 25 metus.

J. Gauckas atvyko į Prahą dalyvauti renginiuose, skirtuose 25-osios Aksominės revoliucijos metinėms paminėti. Juos aptemdė prieš Čekijos vadovą M. Zemaną nukreipti protestai.

Į protestą susirinkę 5 000 žmonių ragino M. Zemaną atsistatydinti. Jie reiškė savo nepasitenkinimą prorusiška prezidento politika.

Čekijoje pirmadienį buvo minimos 25-osios studentų protesto, kurio kruvinas

Čekai prezidentui už prorusiškumą parodė „raudoną kortelę“

„Mes išsiversime ir be keiksmažodžių“, – pirmadienį Prahoje stočiai CT24 sakė akcijos sumanytojas Martinas Prikrylas.

Taip demonstrantai protestavo prieš prezidento prorusiškus pasisakymus. M. Zemanas neseniai „pornografine grupe“ išvadino Kremlių kritikuojančią Rusijos merginų grupę „Pussy Riot“ ir teisino V. Putino priešininko ir buvusio oligarcho Michailo Chodorkovskio kalinimą.

Žmonės laikė rankose plakatus su užrašais, raginančiais prezidentą atsistatydinti. Ant kai kurių buvo parašyta „Nenorime būti Rusijos kolonija“.

Žmonės į demonstraciją susirinko paminėti 25-ąsias studentų protesto, kurio kruvinas numalšinimas įplieskė Aksominę revoliuciją prieš komunistinį režimą tuometinėje Čekoslovakijoje, metines. Lapkričio 17-oji nuo 2000 metų švenčiama kaip „Kovos už laisvę ir demokratiją diena“.

Protestuotojų nepasitenkinimą sukėlė ir tai, kad M. Zemanas savaitgalį suabejojo tuometinės milicijos veiksmais. „Tai nebuvo kruvinas lūžis, tai nebuvo žudynės, tai buvo tik viena iš daugelio demonstracijų“, – sakė jis.