„Situacija iš tiesų sudėtinga... Priešas toliau apšaudo dešinįjį krantą, toliau terorizuoja civilius gyventojus net humanitarinės evakuacijos akivaizdoje ir kartu toliau skleidžia informaciją, kad būtent Gynybos pajėgų kovos veiksmai neleidžia evakuoti kairiojo kranto gyventojų. Akivaizdu, kad civilizuotam pasauliui tokia informacija nepriimtina, visi mato ir supranta, kad Gynybos pajėgos nesitaiko į civilius gyventojus. Mes tikrai žinome, kad ten, kur yra nukentėjusių nuo potvynio civilių, mūsų apšaudymas nevyksta“, – sakė N. Humeniuk.

Atstovė spaudai taip pat sakė, kad, sekant priešo elgesį kairiajame krante, galima teigti, jog jie pradėjo atitraukti savo dalinius likus kelioms dienoms iki atakos.

N. Humeniuk patvirtino, kad Gynybos pajėgos buvo pasiruošusios tokiam scenarijui, nes pernai spalį prezidentas įspėjo apie priešo vykdomą Kachovkos HE užminavimą.

Ji taip pat sakė, kad kaltinti Gynybos pajėgas užtvankos susprogdinimu yra klasikinis Rusijos propagandos metodas, todėl jie tai pabrėžė nuo pat pradžių.

Atsakydama į klausimą apie priešo grupuotės pozicijas laikinai okupuotose teritorijose, N. Humeniuk sakė: „Jie pasitraukė įvairiais atstumais, priklausomai nuo vandens išsiliejimo – nuo 5 iki 15 km, tačiau vis tiek nenustojo apšaudyti dešiniojo kranto, net policijai ir gelbėtojams evakuojant vietos gyventojus apšaudė tas Chersono vietoves, kurios buvo užlietos“.

Kartu ji pažymėjo, kad priešas vis dar turi galimybę apšaudyti dešinįjį Chersono regiono krantą, tačiau vanduo artėja, ir Gynybos pajėgos stengiasi juos apšaudydamos nustumti bent 30 km atgal, kad užkirstų kelią artilerijos atakoms.

Birželio 6 dieną Rusijos kariai susprogdino Kachovkos HE užtvanką. Hidroelektrinės atkurti neįmanoma. Tęsiama žmonių evakuacija iš užlietų teritorijų.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas sakė, kad Kachovkos HE sprogimas – Rusijos teroristinis išpuolis, kuriam buvo ilgai ruoštasi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją